Dobrý večer, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: „A máme tady dalšího modela. Ano, paní Zemanová! Tentokrát bez psa.“ Kdo se nacházel v pátek odpoledne poblíž sídla prostějovské charity, musel si myslet, že se nachází nedaleko velké show. Zahrada za budovou v Martinákově ulici se totiž proměnila, ke stromům a keřům přibyly stany, langoše, a taky stolky s letáčky a výrobky klientů i zaměstnanců charity. A do toho všeho módní přehlídka! Vše svědčilo o jednom – Den charity je i po roce zpět. A přinesl nejen prezentování služeb charity, jako je odlehčovací služba nebo pečovatelské služby, ale i jejich zaměstnanců.

Akce byla menší než v minulosti, ale stejně živá. Příchozí – vesměs zaměstnanci nebo klienti charity – si užívali třeba domácích langošů, hudby, obdivovali keramiku. Lidé mohli navíc nakouknout nejen do charitního šatníku, ale stát se i na chvíli modely. Po čtrnácté hodině se tak rozjela svérázná módní přehlídka, která ukázala, že nejen v lásce a ve válce je vše dovoleno. „Jo, dar na charitu? To můžete? Kolik chcete? Celé peněženky, kartu s pinem, to my berem,“ hovořil do telefonu třeba ředitel charity František Hynek během svého čísla. Postupně se na improvizovaném molu objevovaly šílenější a šílenější modely. A také jeden psík.

Akci, ať už během módní přehlídky, nebo po ní, doprovázel častý smích. Dopomáhal k tomu hodně moderátor akce Michal Mucha. „To je výslužka? Říkala mi doktorka, když jsem u ní byl, měl jsem zvýšenou hladinu močovou a podobné věci. Dala mi leták, co můžu jíst. Když jsem viděl, co jíst nemůžu, tak jsem jí řekl, že brzo umřu. A teď vidím, že neumřu,“ poděkoval, když byl obdarován košíkem dobrot vypěstovaných na zahrádce. Odměna byla zasloužená, nechyběly tradiční vtipy, sám se smál, pomohl s energií akce. Zatímco modelům pomáhali zase jiní. „Všechno mi nachystaly dámy. V tomhle pracuji normálně na zahradě. Já se na to těšil, je to taková hecovačka. Nikomu se do toho nechce, ale je to sranda, největší při přípravě,“ poznamenal jeden z pracovníků charity Vít Forbelský, který se představil coby hodinový manžel.
Spokojenost přítomným vydržela i přes umouněnou oblohu. Jak jinak, při dobré atmosféře se i tyhle drobné strasti braly s nadsázkou. „Přestalo pršet, takže naše modlitby došly s drobným zpožděním. Ale není všechno hned,“ usmíval se Hynek. A vysvětlil, proč akce, která odkazuje na patrona charity svatého Vincence, proběhla. „Dokud se najde pár lidí, kteří jsou schopní ze sebe udělat kašpary a srandu, tak ta charita neumře. Protože to je základ.“ Zapravdu mu dali i někteří klienti. Například pan Vladislav byl nadšený. „Bylo to fantastické, napište to tam tak. A pestré,“ doslova zářil.
Příští rok navíc bude mít důvodů ke spokojenosti ještě více. „Doufám, že to na náměstí bude ve větším gardu a vše klapne. Teď máme jen devětadvacáté výročí, jen jsme tedy lehce potrénovali a příští rok jedeme ke třicítce naostro,“ těší se František Hynek na návrat akce do centra Prostějova.

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...