Dobré dopoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Asi si na to ještě vzpomenete. Vždy po losování sazky a sportky televizní moderátor prohlásil: „Za dohledu státního dozoru a notáře byla vylosována tato čísla.“ Kamera v tu chvíli zabrala dva neutrálně se tvářící pány v nepadnoucích tesilových oblecích. Byly to kouzelné chvíle. Už méně poetické ovšem bude, pokud podobní pánové zamíří k vám do ložnice. Proč? Jen proto, aby tam na závěr vašich postelových radovánek prohlásili: „Za dohledu státního dozoru a notáře byla právě dosažena tato dvě čísla…“ Domníváte, že se jedná o špatný vtip? Abyste se ještě nedivili!

 

Je to už dva roky, co ve Švédsku zpřísnili zákon o znásilnění. Před každým pohlavním stykem musí vyjádřit oba partneři souhlas. Zatím to stačí, pokud tak učiní polibkem nebo dotykem. Okamžitě se však nabízí otázka, jak dlouho tohle může v praxi stačit? Jak se za takových okolností prokazuje, že žena k sexu skutečně svolila. Co když si vše z nejrůznějších důvodů rozmyslí a svého milence udá na policii? Co pak?
Aby se tomu předešlo, tak se přímo nabízí, že by byla žádost podaná písemně. Vždy totiž bude platit, že co je psáno, to je dáno. Zájem o sex by se tedy měl nahlásit předem a podat na speciálním formuláři, který je následně zaslán protistraně. Ta by měla mít maximálně třčicet pracovních dnů na vyjádření. Pokud by se sexem souhlasila, pak by vlastnímu aktu měl být minimálně přítomný notář, aby zajistil, že vše proběhne v souladu s právními předpisy.
Myslíte si, že v takovém případě je vše neprůstřelné a vy se s klidným svědomím můžete oddat společné vášni? Ale kdepak! Představte si, že vám za dva týdny po domluveném a písemně odsouhlaseném pohlavním styku přijde e-mail zhruba tohoto znění: „Musíme vám oznámit, že vaše partnerka vyplnila špatně formulář o souhlasu s pohlavním stykem. Pokud nezjednáte do 14 dnů nápravu, hrozí vám, že budete stíháni pro trestný čin znásilnění.“ Jaký se tady nabízí prostor pro korupci! Manželka dobře si vědoma vaší svízelné situace po vás může chtít, abyste jí každý den vařil večeři, protože jinak půjdete sedět!
Nový zákon rovněž zatím neobsahuje povinnost archivovat souhlasy po dobu minimálně deseti let. Je to zvláštní, obzvláště po zkušenosti s iniciátorkami hnutí Me Too, které nedobrovolný sex reklamovaly s odstupem dlouhé řady let. Takže aby to vše bylo už úplně neprůstřelné, mělo by se nařídit také pořízení videozáznamu, který by celý akt v dostatečném obrazovém i zvukovém rozlišení zachycoval. I posléze však může dojít k nedorozumění. Pokud vám žena na dotaz ohledně opakování jednou odsouhlasené záležitosti odpoví: ‚Polib mi…,‘ může nastat problém. Není totiž jisté, zda se jedná o spontánní opětovný souhlas, nebo naopak odmítnutí. A jak interpretovat nejrůznější zvuky vydávané během soulože. Jedná se v jejich případě o vyjádření rozkoše, či odporu?
Na tyto problémy očividně ve Švédsku zatím v plné míře nenarazili, přesto se výsledek schválení zákona dostavil velice rychle. Už následující rok po jeho vstupu v platnost soudy odsoudily o 75 procent více lidí za znásilnění než předchozí rok. Otázkou zůstává, zda to bylo ovšem skutečně díky zpřísněné legislativě, či zejména kvůli některým nově příchozím imigrantům. Nepodařilo se totiž zjistit, zda byla novela přeložena také do arabštiny.... Jisté je jedno. Pokud něco může fungovat v „progresivním“ Švédsku, dá se téměř s jistotou očekávat, že to dříve či později dorazí i k nám. Jde přitom pouze o jednu z mnoha příčin, proč naše děti svůj boj o přežití nebudou mít vůbec snadný. Ostatně historie nás učí, že i ta nejvyspělejší civilizace se dá zlikvidovat mnohem spolehlivěji byrokracií než vyvražděním…

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...