Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE:  Ptáci, kam se jen člověk podívá, do toho historické kostýmy, kejklíři, zkrátka vše, co si zhruba člověk představí pod pojmem Sokolnické slavnosti. Už jen z názvu je jasné, že kdo trpí ornitofobií, ten se musel celý prodloužený víkend vyhýbat Plumlovu obloukem. Kromě běžných opeřenců zde bylo díky sokolníkům pár nočních i denních dravců navíc. Kdo ale má pro strach uděláno a touto fobií netrpí, ten se dozvěděl mnoho nového. Nebo se pobavil s kejklíři předvádějícími často kousky, které svět neviděl. A to někdy doslova... U toho Večerník prostě nemohl chybět.

 

Počasí, to jsme si objednali, zní často během venkovních kulturních nebo sportovních akcí. V Plumlově však tato věta nezazněla, právě naopak. Pokud by některý ze sokolníků spílal nebesům, těžko by se tomu dalo divit. Mračna a zprvu taky déšť si totiž s organizátory Sokolnických slavností zle zahrály. A tak se velká část programu už od soboty 26. září přesunula do sklepení pod kamenný sál. I tak ale bylo na co se dívat.

 

 

Vzduchem se to hemžilo dravci, které předváděl sokolník Marek „Monty“ Přibyl. „Ve středověku mohla sokolničit jen nejvyšší šlechta, a k tomu kněží. Ti byli vždycky něco trošičku více, takže ve středověku třeba mohli lovit jestřábem,“ vyprávěl například. Neopomenul ani roli ptáků při popravách. „Vzali odsouzeného na pranýř, rozpárali prsa a nechali dravce, ať se nakrmí. A bylo jim jedno, že je to člověk,“ poznamenal Přibyl. Poté ukazoval káně a sovu pálenou, představil oba ptačí druhy. Dodával k tomu mnohé zajímavosti. Třeba tu, že noční dravci, tedy i sovy, mají úspěšnost lovu okolo 90 procent, zatímco denní jen asi 10 procent. Zmínil také krmení, což je pro chovatele osmi ptáků dost podstatná záležitost. „Nedává se jim vepřové, protože je moc tučné. Ani ryby, ty nejsou naopak dostatečně vydatné,“ prozradil Marek „Monty“ Přibyl. Stejně tak to, že sovy mohou otáčet hlavu i o 270 stupňů. Na závěr každé ukázky pak vyzval děti, aby si vyzkoušely sokolnickou rukavici a pár odvážlivců se skutečně našlo. „Mně se to líbilo, bylo to pěkné. Osobně ale vztah k sokolnictví nemám,“ sdělil třeba Filip Maťhal.
Venku už to v sobotním odpoledne vypadalo s počasím lépe a tak přišla chvíle kejklířů, kteří ukázali další čísla. „Tak teď měl přijít potlesk,“ žertoval jeden z nich a povzbuzoval velmi nepočetné publikum, které se na zámecké nádvoří začalo vydatněji trousit až po patnácté hodině. „Teď si dáme žonglování s pěti míčky,“ prozradil kejklíř. Vyhodil je…, spadly prostě na zem. Bylo vidět, že si účinkující dokáže z lidí i ze sebe dělat srandu, což diváci okamžitě ocenili. Kromě toho ale předvedl řadu pěkných představení s kuželkami, míčky, diabolem, na závěr taky balancování deštníku na bradě.
„Program fungoval, vše celkem prima. Ale počasí, prognóza byla taková, že lidé nemají nikam chodit, že víkend proprší. Pokud k tomu připočteme koronavirus, před nímž všichni varují, toto je holt výsledek,“ smutnil kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra.
Třídenní slavnosti vskutku začaly neslavně. „Otočilo se tedy asi sto padesát lidí, což je vzhledem k přípravám prostě málo. Navíc to může být vzhledem ke zhoršující se hygienické situaci poslední akce na nějakou dobu,“ povzdechl si Zástěra.
O mnoho více důvodů k úsměvu neměl ani ve zbývajících dvou dnech víkendu, kdy Sokolnické lovy na zámku v Plumlově probíhaly. Během neděle a svátečního pondělí se ještě představila významná šermířská i divadelní společnost Fuente Ovejuna, kejklíř a fakír Zdeněk Vlček či skupina historického šermu Nuntius Regis. Kovářské řemeslo předváděl mistr Jakub, práci na hrnčířském kruhu Skřítkova řemeslná dílna. Připraveny byly pohádky pro nejmenší s Petrem Šenkyříkem, speciální kostýmované prohlídky vysokým zámkem a již zmíněné netradiční prohlídky hradních sklepů.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...