Dobré ráno, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE:  Budete potřebovat květiny, notnou dávku fantazie a jedny zručné ruce. Když vše spojíte, vznikne vám krása, jíž ohromíte každou ženu. Tak by mohl znít recept na přípravu kytic, které se ve čtvrtek vázaly v prostějovském Společenském domě. Přesně 33 soutěžících rozdělených do tří věkových kategorií se utkalo v devátém ročníku Zemského kola Floristiky, které jsme navštívili.

 

Do Prostějova se sjeli vítězové okresních kol z celé Moravy. Jejich úkolem bylo vytvořit vypichovanou misku na slavnostně prostřený stůl a kulatou kytici. Všichni k tomu museli využít předepsané květiny, jež mohly libovolně kombinovat a doplňovat. „Pocházím ze Smržic, kde chodím pomáhat místním zahrádkářům. A ti mě přemluvili, abych na jaře zkusil okresní kolo floristické soutěže. To jsem ke svému překvapení vyhrál. Přitom předtím jsem dělal jen pár kytic pro rodinu, známé a kohokoliv, kdo projevil zájem,“ prozradil student prvního ročníku Cyrilometodějského gymnázia Matěj Tesárek, který jako jediný muž vynikal mezi ostatními soutěžícími dívkami a ženami. „Mám rád všechny květiny, ale nejvíc jsem si oblíbil asi myrtu,“ odpověděl na náš dotaz mladík, jemuž se nakonec k jeho údivu podařilo zvítězit také v zemském kole. Stejného úspěchu pak v kategorii juniorů dosáhla také Tereza Spurná z Prostějova.
Organizátoři byli nadšeni už jen z prostého faktu, že se soutěž vůbec podařilo uskutečnit. „Potěšilo nás, že navzdory současné situaci přijeli zástupci všech okresů. Máme radost o to více, že příprava zabrala dost času a do nákupu květin jsme kvůli nejistotě museli investovat vlastní peníze. Kdyby se soutěž neuskutečnila, tak by to celé bylo k ničemu. Takhle nám s financováním pomůže město Prostějov i Olomoucký kraj,“ přiblížila místopředsedkyně pořádajícího Českého zahrádkářského svazu Vlasta Ambrožová.
Akce se původně měla konat na jaře, spolu s termínem se nakonec měnily i předepsané květiny. „Vybírali jsme takové, které běžně kvetou na podzim,“ upřesnila Ambrožová.
Nejlepší ze zemského kola každoročně postupovali do celostátního finále, které se tradičně konalo na výstavě Květy v Lysé nad Labem. Ta však již tento rok proběhla. Co teď? „Finále by se letos mělo konat začátkem října na podzimní Floře v Olomouci. Zda se ovšem akce vůbec uskuteční, to si v tuto chvíli netroufám odhadnout,“ uzavřela Vlasta Ambrožová.

Výsledky 9. ročníku floristické soutěže Prostějov

žáci
1. Tesárek Matěj Prostějov
2. Kostelníková Valentýna Karviná
3. Kozlová Johana Frýdek-Místek

junioři
1. Spurná Tereza Prostějov
2. Úlehlová Tereza Kroměříž
3. Kostelníková Viktorie Karviná

senioři
1. Dvorníková Renata Kroměříž
2. Kadlčková Hana Uherské Hradiště
3. Karásková Vladimíra Frýdek-Místek

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...