Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Hlas lidu, hlas Boží, řekli si organizátoři z řad Klubu vojenské historie Dukla během letošního Dobývání Plumlova, které se konalo uplynulou sobotu 19. září na nádvoří plumlovského zámku. V tu chvíli právě probíhala poslední bojová ukázka celého dne, která zachycovala události z května 1945 na Hané.

Při nich se střetli vojáci sovětské, maďarské a německé armády. Do akce se zapojilo všech zhruba 180 členů klubů vojenské historie z celé ČR a střelba se rozléhala všude kolem. To vše ovšem moderátor zastavil a nechal diváky hlasovat o tom, která z armád by nakonec měla zvítězit. Výsledek byl stejně těsný jako překvapivý, z triumfu se nečekaně radovali vojáci Wehrmachtu. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

Slunečné počasí, vojensky důkladná organizace, neuvěřitelné množství zbraní a techniky z I. a zejména II. světové války, bezmála dvě stovky účinkujících v historických uniformách a celá řada bojových ukázek, při nichž se lidé mimo jiné dozvěděli řadu zajímavostí z průběhu největších válečných konfliktů v dějinách lidstva. To vše stovkám přítomných diváků přineslo letošní Dobývání Plumlova. „Tentokrát to byl nejlepší ročník ze všech!“ měl jasno Jaroslav Dvořák z pořádajícího KVH Dukla.
Na atraktivnosti akci jistě přidával fakt, že se pravděpodobně jednalo o poslední setkání podobného rozsahu na hodně dlouhou dobu. „Předpokládám totiž, že vláda kvůli šíření koronaviru opět vystaví stopku. My jsme rádi, že se jak účinkující, tak i diváci nezalekli a dorazili ve skutečně hojném počtu. Atmosféra byla naprosto fantastická. Všem bych za to rád poděkoval,“ shrnul Dvořák.
Organizátoři se před zahájením museli potýkat s poměrně značnými problémy. „Mělo nás na tohle všechno být třináct, ale sešlo se nás skoro o polovinu méně. Někdo je nemocný, jiný musel kvůli trasování do karantény, nebylo to vůbec jednoduché. Naštěstí zaskočili členové ostatních klubů vojenské historie,“ prozradil Jaroslav Dvořák.
Přestože pořadatelé v průběhu dne museli občas improvizovat, diváka se to nijak výrazněji nedotklo. I tentokrát vše probíhalo skutečně s vojenskou přesností a disciplínou. „Moc se mi tady líbí. Snad jediný problém bych viděl v tom, že ukázky jdou tak rychle za sebou, že jsem měl problém, abych si vůbec odskočil na záchod a nic důležitého nepropásl,“ svěřil se jeden ze zaujatých diváků.
Přestože vše jelo v zajetých kolejích, připravena byla i celá řada novinek. „Z nich bych vybral například ukázku repliky německého lehkého přepadového vozidla Horch 108, které bylo vytvořeno na podvozku Tatry, či originální kus obojživelného vozidla Volkswagen Schwimmwagen, jež vytvořil tvůrce Porsche 911,“ vypíchl Dvořák dvě z celé řady zajímavostí.
Členové KVH Dukla měli na nadcházející podzim naplánovanou účast na celé řadě akcí. Z těch však zřejmě sejde. „Měli jsme jet do Maďarska, kam nemůžeme kvůli koronaviru, a také do Běloruska, kde nám to neumožní politická situace v zemi. Předpokládáme, že i tuzemské akce budou brzy zrušené, takže se dá říci, že jsme Plumlovem letošní sezónu uzavřeli. Na tu příští bychom opět mimo jiné rádi připravili tradiční kolonu vítězství a samozřejmě se rádi sešli tady v Plumlově. Jak to vše bude, to ovšem zatím nikdo neví...,“ povzdechl si Jaroslav Dvořák.

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...