Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

S úsměvem jde všechno „líp“. I takový úklid. Své o tom vědí účastníci sobotní akce v okolí Hloučely. Tradiční činnost byla součástí akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Za město Prostějov zúčastnil primátor František Jura nebo náměstkyně Milada Sokolová, která je současně předsedkyní spolupořádajícího Okrašlovacího spolu města Prostějov.

„Našli jsme lednici, televizi, poklici do auta i řadicí páku, půl torza ženské figuríny i ručně psanou knihu o erotických fantaziích,“ prozradila „Děkujeme všem, kteří přišli a pomohli přírodě ulevit.

 Je někdy neuvěřitelné, co lidé do volné přírody vyhodí. A se stejnou nevěřícností a někdy znechucením se potýkali také dobrovolníci, kteří se uplynulou sobotu zúčastnili akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. V Prostějově a také v Konici se uklízelo hned na několika místech. Mezi tradiční místa patří i Hloučela. Lesopark totiž někteří místní obyvatelé nevyužívají jen jako místo klidu a procházek, ale také jako ilegální skládku. Právě pozůstatky po nepořádnících se tak rozhodly uklidit celé rodiny.

Jelikož se jarní akce Ukliďme Česko musela zrušit, přišel rekordní počet dobrovolníků. Žáci s učiteli i rodiči ze Základní školy E. Valenty, Skautské středisko Járy Kaštila, zástupci magistrátu, Okrašlovacího spolku, ČSOP Iris i dobrovolnictvo z řad obyvatel města. Sraz byl U Abrahámka. Lidé dostali pytle, pracovní rukavice a instrukce. Eva Zatloukalová z Ekocentra Iris, které akci společně s Okrašlovacím spolem města Prostějov spolupořádalo, varovala děti před sbíráním skla a všechny před sběrem injekčních stříkaček. A přidala i jednu dobrou zprávu – po úklidu dojde k vypuštění uzdravených poštolek. Předtím ale na přítomné čekala spousta práce podobně jako v minulých letech. „Byl tu koberec, pak pneumatiky, to byly vždycky. Dokonce jsme tu jednou našli gramofonové desky,“ ukázala Zatloukalová. „Čekali jsme tak do padesáti lidí. Je ale pěkně, navíc je úklid rozhozený do tří akcí. Spokojená tedy jsem,“ vyjádřila se.
Tou dobou už se ale dobrovolníci rozdělili na skupiny, část vyšla směr Tichá, další se odebrali na druhou stranu. A sbírali, co jim síly stačily. „Tady to nevypadá jen na bezdomovce, ti Capri sonne nejspíš nepijou,“ poznamenala jedna z dobrovolnic při čištění obzvlášť zaneřáděného koutu lesoparku. Jinde to tak zlé nebylo. „Je to strašné. Všude jsou kolem popelnice, tak nechápu, proč to lidi nehází přímo tam. Za mě jsou to prasata,“ rozčilovala se Nikol Greplová, která na akci vyrazila se dvěma malými dětmi. „Není to ale úplně nejhorší, všude člověk naštěstí smetí nevidí,“ dodala už smířlivěji.
Podobně jako dvojice Helena Burešová a Dáša Navrátilová o kus dál, směrem k centru Prostějova. „Já našla pneumatiku, flašky, baterky. A taky podělané kapesníčky, spousta jich byla těsně za záchodem,“ poznamenala jedna z nich. Ženy na tuto akci chodí pravidelně. A nejen sem. „Chodíme na jaře, když se to pořádá. Chodívali jsme uklízet za Krasice u krasického hřbitova. Tam se dá sbírat každých čtrnáct dní,“ povzdechla si první jmenovaná. S ostatními měla pořádně co na práci.
Po vyčištění okolí Hloučely však následovala odměna v podobě opékání špekáčků a sdělování zážitků z chvályhodné akce, jakou čištění přírody rozhodně je. I tentokrát bylo úspěšné a zároveň zarážející, co a kam lidé vyhodili. „Našli jsme i velkou matraci, výfuk, dále několik pneumatik a hodně skla. Zaplnili jsme více než půlku kontejneru, celkem to bylo kolem dvaceti pytlů,“ prozradila Eva Zatloukalová. „Objevena byla také lednice, televize, poklice do auta i řadicí páka, půl torza ženské figuríny i ručně psanou knihu o erotických fantaziích,“ přidala s úsměvem Milada Sokolová předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějov. „Děkujeme všem, kteří přišli a pomohli přírodě ulevit!“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...