Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Během srpna se celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji zvýšil na 15 606 osob, počet hlášených volných pracovních míst vzrostl na 8 014 a podíl nezaměstnaných osob stagnoval na hodnotě 3,7 procenta. Celkově tedy jde o mírné navýšení počtu lidí bez práce, v Prostějově ovšem nezaměstnaných ubylo.


K 31. srpnu evidoval Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci celkem 15 606 uchazečů o zaměstnání. „Jejich počet byl o tři vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku pak o 4 249 osob. Z tohoto počtu bylo 14 699 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, což je o sedmadvacet méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší 4 217 osob,“ vypočítal Jaroslav Mikšaník, hlavní analytik trhu práce Úřadu práce, krajské pobočky v Olomouci.
V průběhu srpna bylo nově zaevidováno 2 139 osob, ve srovnání s minulým měsícem je to o 626 osob méně a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 14 osob méně. „Z evidence během uplynulého měsíce odešlo celkem 2 136 uchazečů o zaměstnání, což bylo o jedenatřicet lidí méně než v předchozím měsíci a o dvaadevadesát než ve stejném měsíci minulého roku,“ přidal Mikšaník s tím, že do zaměstnání z nich nastoupilo 1 382, to je o 109 méně než v předchozím měsíci a o 216 více než ve stejném měsíci minulého roku. „Přesně 261 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, tedy o pětačtyřicet nezaměstnaných méně než v předchozím měsíci a o devětasedmdesát než ve stejném období minulého roku. A dalších 754 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění,“ doplnil analytik.
Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých regionech Olomouckého kraje byl v srpnu poněkud rozdílný – ve třech z nich (Jeseník, Prostějov a Šumperk) nezaměstnanost mírně klesla, ve zbývajících dvou (Olomouc, Přerov) se počet lidí bez práce zvýšil. K největšímu nárůstu absolutního počtu nezaměstnaných došlo na Olomoucku (o 130 osob), naopak na Jesenicku nezaměstnanost nejvíce poklesla (o 95 osob). „Co se týká Prostějova, tady bylo k 31. srpnu evidováno 1 965 nezaměstnaných osob, z toho 1 091 žen. Na prostějovské pobočce Úřadu práce je hlášeno 1 589 volných pracovních míst a podíl nezaměstnaných osob zde činí 2,6 procenta,“ uvedl Jaroslav Mikšaník.
Ke konci srpna byly evidovány na Úřadu práce 8 004 ženy. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 51 procent. „V evidenci bylo dále 2 367 osob se zdravotním postižením, což představovalo patnáct procent z celkového počtu, 663 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejichž počet vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o 68 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl vyšší o 152 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli čtyřmi procent. Podporu přitom pobíralo 5 152 uchazečů o zaměstnání, což je třiatřicet procent všech uchazečů vedených v evidenci,“ prozradil dále hlavní analytik trhu práce Úřadu práce, krajské pobočky v Olomouci.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...