Dobré ráno, dnes je středa 8.5.2024
svátek slaví Statní svátek,
zítra Ctibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Čechy pod Kosířem, září 2020 ‒ Chcete prožít jeden den jako hrdina či hrdinka románu Jane Austenové? Do doby, v níž vznikala díla Pýcha a předsudek či Rozum a cit, vás přenese Empírový den. Akce, kterou připravilo sdružení Jane Austen CZ ve spolupráci se zámkem Čechy pod Kosířem, se letos uskuteční v přesunutém termínu v neděli 13. září.

První ročník této akce vznikl v souvislosti s uvedením adaptace románu Jane Austenové Emma v Moravském divadle Olomouc. „Nyní opakujeme tento jedinečný zážitkový den každý rok – pro všechny, kteří si chtějí na chvíli vyzkoušet historii na vlastní kůži a z pouhých diváků se stát jejími aktéry,“ uvedla Katka Báňová z pořádajícího sdružení Jane Austen CZ. „Velmi nás těší, že si tato akce získala pozornost vedení zámku v Čechách pod Kosířem, které pozvalo náš spolek, aby ji uskutečnil přímo v jeho prostorách. Účastníky tak čeká nezapomenutelný pobyt v autentickém prostředí empírového zámku, letos obohacený o zážitkové malování v zámeckém parku, protože tím připomínáme 200. výročí narození slavného návštěvníka zámku a rodinného přítele rodu Silva - Tarouca, malíře Josefa Mánesa,“ pokračuje pořadatelka akce.

Empírový den bude jednou z největších akcí letošní sezóny na zámku, který se svými kvalitními akcemi a expozicemi stále více dostává ho hledáčku zájemců o historii i běžné turistické populace. „Náš zámek, poprvé otevřený veřejnosti po dlouholeté rekonstrukci v r. 2016, nabízí krásné interiéry připomínající osudy jedné z našich nejzajímavějších uměleckých osobností 19. století, Josefa Mánesa, a jeho mecenášů, šlechtického rodu Silva - Tarouca. Společně s prostornou oranžerií a především nádherným anglickým parkem tvoří ideální kulisy pro konání akcí, na kterých budou ke spatření krásné dámy a elegantní gentlemani v dobové módě, a to při činnostech typických pro 19. století – tanci, pikniku, malbě a příjemné duchaplné konverzaci,“ sděluje Martin Váňa, kastelán zámku Čechy pod Kosířem. „Akci předchází v sobotu 12. září velkolepé oslavy Josefa Mánesa obsahující speciální prohlídku zámku, výtvarné workshopy a divadelní představení o Mánesovi, takže z toho vzniká celý krásný historický víkend,“ doplnil kastelán.

Program odstartuje už v dopoledních hodinách taneční lekcí anglických kontratanců v prostoru zámecké oranžerie. Poté si můžete užít piknik v zámeckém parku, na který naváže možnost jít po Mánesových stopách a vyzkoušet si krajinomalbu v zámeckém parku pod odborným vedením. Akce vyvrcholí závěrečným plesem, v rámci kterého se bude podávat večeře.

Vstupenky jsou již v prodeji na webu organizátora (www.empirovyden.cz) a také na pokladně zámku Čechy pod Kosířem. Vedle celodenní vstupenky je k dispozici také samostatná vstupenka pouze na večerní ples. Vzhledem k aktuální situaci je počet vstupenek pochopitelně omezen. Zámecký park je však otevřen i široké veřejnosti, která si tak může při pohledu na účastníky akce představit, jak to mohlo na tomto místě vypadat před dvěma sty lety.

Nejzajímavější způsob, jak si akci užít, je samozřejmě v historickém empírovém oděvu, ale podle organizátorů to rozhodně není povinné. „V souladu se rčením ‚šaty dělají člověka’, můžu z vlastní zkušenosti říct, že takové elegantní oblečení změní i vaše chování, které je najednou noblesnější. Dobový oděv vzbudí v lidech takovou příjemnou zdvořilost, která se dnes už moc nevidí. Na loňském pikniku a plese jsem si všiml, že lidé nejen vypadali, ale také chodili a mluvili jinak než na dopolední taneční lekci, kde byli ještě všichni v civilu. Proto si takové události užívám v dobovém kostýmu o to více,“ říká o této stránce Empírového dne Vladan Menčík, pravidelný účastník dobových akcí. „Chápu ale, že ne každému se podaří dobové šaty sehnat, každý by se v nich také nemusel cítit dobře. Ale pokud zájem o historii a o tuto akci máte, tak určitě přijďte a užijte si celý den spolu s ostatními. Bude se na co dívat.“

Více informací k jednotlivým částem dne, inspiraci, co na sebe, možnost rezervovat si vstupenky a také fotografie z předchozích ročníků najdete na www.empirovyden.cz

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...