Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Září je tady a s ním i tradiční Prostějovské hanácké slavnosti. U příležitosti hodů a svátku kostela Povýšení svatého Kříže se koná již osmatřicátý ročník, který proběhne již tento víkend a jako každý rok nabídne velice pestrý program. Udělejte si proto čas a zajděte na tuto lidovou kulturní slavnost ve městě, kde se občanům a návštěvníkům představují folklorní soubory, cimbálové muziky, ale i interpreti jiných žánrů.


Prostějovské hanácké slavnosti s lidovým jarmarkem, dvoudenním kulturním programem a přehlídkou hanáckých souborů se budou konat pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka a primátora statutárního města Prostějova Františka Jury.
Sobotní program odstartuje od 15:00 hodin na náměstí T. G. Masaryka vystoupením hanáckého souboru Klas pásmem písní a tanců. Poté bude následovat koncert prostějovské bluegrassové kapely Taverna. V 19:00 hodin vystoupí poprocková skupina Hodiny, která zakončí hodový program prvního dne.
V neděli 13. září se v časech 7:30, 9:00 nebo 10:30 hodin uskuteční hodová mše svatá v kostele Povýšení svatého Kříže. Program slavností pak bude pokračovat od 8:00 hodin koncertem malé slovácké dechové hudby Sadovanka. Na pódiu zbudovaném na náměstí T. G. Masaryka se poté vystřídají dětské hanácké folklorní soubory s programem, severočeský písničkář Petr Lüftner, zástupci krojovaných souborů a kapela Děda Mládek Illegal Band. Vrcholem nedělního programu bude koncert známé slovenské zpěvačky a skladatelky Kataríny Knechtové s kapelou. Už tak bohatou nabídku hodů doplní oblíbené projížďky historickým kočárem v čase od 10:00 do 17:00 hodin. Po celý víkend budou slavnosti doprovázet oblíbené kolotoče a mnoho stánků s nejrůznějším sortimentem.
„Program jsme s týmem dali dohromady, hosté jsou zajištěni a já věřím, že návštěvníci se nudit nebudou. O zábavu je postaráno,“ usmála se produkční Kulturního klubu Duha Martina Drmolová.
Letošní Hanácké slavnosti přinesou navrch ještě jednu novinku: spolu s dalšími organizátory přivítá všechny návštěvníky i vítěz ankety Největší Hanák Jiří Vrba z Pivína, který uvede dětské folklórní soubory.

 

 

KDY: SOBOTA 12. ZÁŘÍ 15:00 HODIN a NEDĚLE 13. ZÁŘÍ, 7:30 HODIN
KDE: NÁMĚSTÍ T. G. MASARYKA, KOSTEL POVÝŠENÍ SVATÉHO KŘÍŽE, PERNŠTÝNSKÉ NÁMĚSTÍ, PROSTĚJOV
Vstup na Prostějovské hanácké slavnosti je tradičně zcela zdarma.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...