Příjemnou noc, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Máme tady osmý měsíc roku, druhou polovinu prázdnin a je čas se opět podívat do prostějovských kronik. V kulatých letech se toho stalo opět dost, bohatý byl především srpen přesně před třiceti roky. Takže pojďme na to.

 

Srpen 1950 nebyl jednoduchý pro zemědělce, jelikož se i na Prostějovsku přemnožil brouk mandelinka bramborová. Jednalo se o škůdce nebezpečného, ale tehdejší režim jeho přemnožení zneužil politicky a využil ho k protiamerické kampani. Mandelince se tehdy říkalo americký brouk a propaganda tvrdila, že ho k nám zavlekli američtí agenti, aby rozvrátili socialismus. Tehdejším heslem bylo: „Vypořádali jsme se s Horákovou, Peclem a společníky, vypořádáme se i s mandelinkou bramborovou – americkým broukem!“ Byl dokonce ustaven Výbor pro potírání mandelinky bramborové. I další události se týkaly zemědělství, například pozemky města byly předány do správy JZD Domamyslice, šlo celkem o 41 hektarů a dále byl schválen provozní řád JZD Držovice.
Srpen 1960 byl důležitý pro fanoušky sportu. Prostějovská rodačka Hana Pražanová se stala přebornicí ČSR v jachtingu. Administrativní úkon postihl bývalý Dům osvěty Jiřího Wolkera, který byl přeměněn na Městskou osvětovou besedu, která dostala nový organizační řád.
To srpen 1990 byl pěkně horký, v Prostějově byla naměřena teplota 31,6 °C. Rada městského národního výboru doporučila plénu vyčlenit z města část Mostkovice jako samostatnou obec, a to v momentě, kdy bude zvoleno tamní zastupitelstvo. S okamžitou platností byly v této části ukončeny jakékoliv majetkové přesuny. Byla zahájena výstava Srpen 1968 v dokumentech. Jako první v republice Prostějov zřídil pracovní úřad. Na Masarykově náměstí byla odhalena pamětní deska obětem srpnové okupace z roku 1968. V Praze zemřela akademická sochařka Hana Wichterlová Štefanová, která měla velký ateliér ve Smržicích.
V srpnu 2010 začala další etapa rekonstrukce prostějovského zámku, odborníci v té době odhadovali, že zámek „spolkne“ ještě zhruba 50 milionů korun. Na výzvu o pomoc prostějovské nemocnice zareagovali policisté i hokejisté. Všichni hromadně začali darovat krev, které bylo aktuálně nedostatek. Kontrola ministerstva dopravy potvrdila, že měření rychlosti vozidel v centru města není v souladu se zákonem. Jedenáct radarů tak mohlo sledovat provoz a vyhodnocovat ho pouze statisticky. Moderní porodní lůžko, které v srpnu začalo používat porodnicko-gynekologické oddělení Nemocnice Prostějov, zpříjemnilo budoucím maminkám cestu miminka na svět. Postel za téměř 220 tisíc korun byla elektricky polohovatelná a nabídla tak ženám nespočet možností vedení porodu. Umožnilo vedení porodu klasickým nebo alternativním způsobem v polosedu, ve dřepu s oporou partnera, na všech čtyřech, ale také vleže na boku. Navíc nové lůžko skýtalo vysoký komfort a pohodlí. Přestože většina odborníků tvrdila, že se babyboom v Česku zastavil, pro prostějovskou porodnici toto tvrzení neplatilo. Za první půlrok 2010 se zde narodilo hned 561 dětí. Lékaři přivedli na svět celkem 277 chlapců a 284 děvčat. Tento půlrok byl bohatý i na porod dvojčátek, těch se v nemocnici narodilo jedenáct. Nemocnice Prostějov v srpnu slavnostně otevřela zmodernizované prostory onkologického oddělení. Díky rekonstrukci za bezmála šest milionů korun se pacienti dočkali vyššího komfortu a zkvalitnění zdravotní péče. Původně se onkologické oddělení nacházelo v 5. patře budovy polikliniky, po rekonstrukci se oddělení přestěhovalo do zcela nových prostor pavilonu následné péče. Nově zrekonstruované onkologické oddělení nabídlo pacientům tři nové klimatizované ambulance včetně odběrové místnosti a prostorný moderní sál pro podávání cytostatik. Rekonstrukce trvala celkem tři měsíce a během léta nemocnice dovybavila oddělení onkologie novým moderním nábytkem. Ve dnech 2. až 7. srpna 2010 se v Prostějově konalo juniorské mistrovství světa tenisových družstev. Řada zápasů se odehrála na kurtech ve Sportovní ulici. Vítězi žákovského tenisu se staly výběry z Chile a USA. Chlapci z Chile stanuli na stupních vítězů poprvé, Američanky vyhrály už počtvrté. Domácí týmy zůstaly tentokrát bez medailí.
Taková byla tedy léta minulá, co přinese tento měsíc, uvidíme, ale snad již nic zlého jako měsíce předešlé.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...