Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Každý rok se v tento čas zabývám tématem nového školního roku a přeji všem svým kolegům, žákům, studentům a rodičům mnoho úspěchů v deseti nadcházejících měsících. Přiznejme si, že letos ten začínající školní rok je z gruntu jiný. Začíná totiž po období, které rozhodně nebylo pro širokou školskou veřejnost jednoduché, protože „prostě COVID-19“.

 

Zažili jsme karanténu, zavřené školy, on-line výuku, vše se v podstatě řešilo za pochodu a všichni jsme se učili, jak v nové situaci fungovat. Nebylo to lehké pro žádnou ze stran, které se školského systému účastní, a to od ministra až po posledního školníka na vesnické jednotřídce. Byli jsme v dané situaci všichni nováčky a ne všechno se dařilo na sto procent, ale když je něco poprvé, tak se prostě stávají i chyby a přehmaty. Nikdo by si ovšem neměl nic vyčítat, ale zejména se z chyb poučit.
Školní rok teď máme nový, ale nákaza nám tady zůstává. Zdá se, že o značné síle, tudíž se musíme připravit na to, že ani teď nebude výuka zrovna jednoduchá a budeme se muset připravit na mimořádné situace. Jsme teď už ovšem ostražitější a určitě připravenější, proto navrhuji celou situaci více „vyklidnit“ a nepodléhat především mediální panice či tlaku těch, kteří dokáží do situace pouze vnášet zmatek. Ničemu totiž neprospěje, když se budeme stresovat a tím vše přenášet na žáky a studenty, zároveň i rodiče. Jako pedagogové bychom měli jít příkladem a být těmi pilíři, které celou situaci řeší rozumem a ne emocemi. Být jakousi klidnou oázou, kam se může kdokoliv kdykoliv schovat. Uvědomme si, že vychováváme budoucí generace pro náš stát, které by ho v letech budoucích měly držet v chodu ve všech oblastech života. Nepotřebujeme tady armádu vystresovaných jedinců, potřebujeme jedince racionální, myslící, fungující.
Dalším důležitým prvkem je společně se semknout. Pojďme letos táhnout za jeden provaz, myslím teď kantory, žáky a rodiče, vynechejme hádky a půtky a dokažme, že umíme mít společný cíl, společnou vizi, kterou by měl být kvalitní výchovně vzdělávací proces připravující žáky na budoucí život. Budeme totiž muset tak nějak dokončit „na živo“ minulý školní rok a pak na něj navázat, znamená to mimo jiné vcelku rozsáhlou úpravu plánů v jednotlivých předmětech, tím také zhuštění učiva a zvýšenou aktivitu druhé strany, tedy žáků. Těm by měli samozřejmě pomoci také rodiče a de facto celé rodiny vytvořením klidného a kvalitního zázemí v rodinách. Bude uměním dát vše dohromady, bude zřejmě docházet ke krizovým situacím, ale znovu opakuji, pojďme se dohodnout a táhnout společně za jeden provaz.
V poslední části se obrátím na ty, kterých se vše týká nejvíc, tedy na žáky a studenty. Nejdříve zacílím na prvňáčky na základních školách a prváky na školách středních, jež zažijí to své poprvé. Vše bude pro vás nové a bude toho dost, v prvních dnech budete asi ze všeho hodně v šoku. Ale najděte si systém, nechejte si poradit od starších, konzultujte vše s rodiči a především se nebojte zeptat nás pedagogů, jsme tady pro vás. Věřte, že to společně dokážeme. Logicky se dále obracím na deváťáky a maturanty, žáky končící a studenty. Vy jste již zkušení rutinéři a měli byste vědět, co a jak. Koneckonců je ve vašem zájmu úspěšně dokončit svůj typ školy a jít dál, tedy nic nepodceňujte a napněte síly hned od začátku, nenechejte se uchlácholit dobou a myšlenkou, že přijímačky či maturity jsou ještě daleko, „jeďte na plný plyn“! Všem ostatním žákům a studentům přeji jen a jen úspěchy, což přeji to i nám všem.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...