Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Letos to pro Prostějov vypadalo jako jedinečná příležitost. Řada lidí zvěstovala, že kvůli omezením spojeným s šířením koronaviru dovolenou stráví doma respektive v České republice. Naše rodina své plány nijak měnit nemusela. V rámci volna jsme zamířili mimo jiné na arcibiskupský zámek do Kroměříže či do zoologické zahrady v Lešné a všude jsme koukali, jak mnoho lidí mělo stejný nápad. Pak jsme se vrátili do města, užívali si klidných a vylidněných ulic a přemýšleli, proč do Prostějova nikdo nejezdí. Důvod je asi tento – nikoho to ani nenapadne.

 

Pravdou je, že Prostějov nemá žádnou zásadní atrakci, kvůli níž by sem putovaly zástupy z celého světa, ovšem i tak je tu hodně co objevovat. Místo „Eiffelovky“ máme věž radniční, ze které je stejně pěkný výhled, nenarodil se u nás sice žádný náboženský prorok, ale pouze uznávaný básník, vědec, filozof či hudební skladatel a místo obdivovaného vězení s korunovačními klenoty tu máme „pouze“ Národní dům, kde už více jak 110 let hraje divadlo.
Že to nikoho nezajímá a každý chce přes léto raději k vodě a nejraději pak k moři?! Je pravdou, že v okolí Prostějova se nenachází moře Černé, Rudé, ale pouze žluté, a to tehdy, když na okolních polích kvete řepka. I tak je tu ke koupání příležitostí až dost. V této souvislosti mě přímo dojímá přístup lidí, kteří se vypraví k moři, aby celou dovolenou nakonec strávili u hotelového bazénu, protože jim nevyhovuje slaná voda. Přitom ve Vrahovicích máme bazén modernější a ve Stražisku koupaliště s mnohem hezčím okolím, než nabídne i ten nejluxusnější hotelový komplex. Snad ještě více je mi líto lidí, kteří si pořídí zahradní bazén. Pořádně zaplavat si v tom člověk nemůže, ale těch starostí, co s tím je: lezou do toho děti, padá listí a pořád se to musí ohřívat a čistit.
A že na dovolené není nejdůležitější voda, ale odpočinek a čas strávený s rodinou? Něco na tom bude, nicméně nechápu, proč člověk jede k moři, aby tam podnikal pěší výlety a hrál deskové hry. Je to podobný princip jako když někteří z nás vyrazí v zimě do hor, aby se tam opili... Při podobných úvahách jsem pochopil jednu zásadní věc. Většina lidí nejezdí na dovolenou primárně kvůli odpočinku, koupání či poznávání nových míst, ale hlavně proto, aby se oprostila od prostředí, kde celý rok žije a kde se neumí patřičně uvolnit, neboť je má spjaté s řadou povinností. Pokud bychom toho byli schopni, ušetřili bychom spoustu peněz za letenky i ubytování.
Ale i v případě, že nám to prostě nejde, není přece povinností jezdit daleko. Někdy to vypadá, že zatímco za předchozího režimu lidé do zahraničí cestovat nemohli, nyní naopak musí. Z dovolené v Chorvatsku se pro podstatnou část národa stala povinnost... Přitom vyjetí ze zaběhaných kolejí nemá nic společného se vzdáleností. Žít trochu jinak by do Prostějova klidně mohli přijet obyvatelé Brna či Olomouce. Ale nepřijedou, protože netuší, co by tu hledali. Někdy to vypadá, že dva Přerované se spíše potkají na měsíci než v Prostějově. Přes očividnou snahu řady šikovných lidí se to v budoucnu zřejmě nijak zásadně nezmění. O to větší šanci užít si naše město máme my, kteří víme, co nám může nabídnout. I v porovnání s většími a turisticky známějšími cíli toho rozhodně není málo. Záleží však na každém, zda je ochotný a schopný trochu hledat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...