Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 2.5.2024
svátek slaví Zikmund,
zítra Alexej
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Obdiv, uznání a úcta. Jednou větou – klobouk dolů! Uplynulou sobotu bojovalo na starém hřišti v Určicích na padesát žen, mužů a mládežníků z řad dobrovolných hasičů z celé republiky o prestižní titul Železný hasič. Náročná dráha plná překážek a různých disciplín prověřila veškeré síly i záchranářský um všech soutěžících. Ti si navíc v obrovském vedru a spalujícím slunečním žáru sáhli na opravdové fyzické dno. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

 

Prestižní klání o titul Železný hasič v Určicích bylo zařazeno do seriálu závodů TFA. Tento anglický název je v překladu opravdu velice výstižný, Toughest Firefighter Alive znamená Nejtvrdší hasič přežije! V sobotu 22. srpna nakonec v Určicích přežili všichni účastníci, do jednoho ale po absolvování náročné dráhy padli do cíle zcela vysíleni.

Závody Železný hasič TFA uspořádal Sbor dobrovolných hasičů Určice ve spolupráci s místním obecním úřadem a za podpory Olomouckého kraje. „Jde o první ročník, nikdy jsme u nás tak náročnou soutěž nepořádali. A jsme rádi, že do Určic se přijelo popasovat o prestižní titul na padesát hasičů z celé republiky i ze Slovenska. Mezi nimi jsou muži, ženy a zástupci mladé hasičské generace. Soutěž je otevřená jak pro profesionální, tak dobrovolné hasiče, ale náročnou dráhu si může přijít vyzkoušet každý,“ sdělila Večerníku těsně před startem Lenka Sosíková, mluvčí a pokladní SDH v Určicích.
Účastníci závodu se od půl jedenácté po slavnostním nástupu vydávali po jednotlivcích na trať. „Hasiči musí nejprve na vzdálenost asi dvaceti metrů natáhnout dvě těžké požární hadice, vylézt po žebříku na plošinu a na ni vytáhnout po laně těžkou pneumatiku, čekají je dvě náročné disciplíny s těžkým kladivem, musí v běhu táhnout pytel s pískem, přelézt vysokou překážku, převrátil přetěžkou pneumatiku z traktoru a další náročné disciplíny. A když si vezmete, že toto všechno musí absolvovat v dnešním vedru a v plné výstroji vážící až pětadvacet kilogramů, tak skutečně klobouk dolů,“ popsala nástrahy závodů Sosíková.
Jednotlivé hasiče doprovázeli na každém kroku rozhodčí, kteří dohlíželi na přesné splnění daného úkolu. V cíli pak soutěžící padali vysílením. Závody měly ale v obrovském horku parádní atmosféru, staré určické hřiště se zaplnilo nejen rodinnými příslušníky závodníků, ale na zápolení záchranářů se přišly podívat i desítky obyvatel Určic. „Pro naši obec je to obrovská prestiž pořádat takové závody. Abych pravdu řekl, nic takového jsem ještě na vlastní oči neviděl a obdivuji všechny hasiče, kteří se v tak velkém horku do náročné překážkové dráhy, na které navíc musí splnit spoustu fyzicky těžkých úkolů, pustí,“ sdělil Večerníku starosta Určic Petr Kouřil. Večerník se ho jen tak na okraj zeptal, zda by si sám soutěžní dráhu vyzkoušel. „Jednak nejsem hasič a jednak nemusím mít všechno,“ rozesmáli jsme prvního muže Určic.
Všichni účastníci závodů obdrželi medaile, ceny od sponzorů a na prvních pět umístěných ve čtyřech kategoriích bylo pamatováno s nádhernými poháry. „Myslím si, že o tak prestižní soutěž budeme usilovat i nadále, a věřím, že se z toho stane tradice,“ věří v pokračování tradice starosta Určic Petr Kouřil.
Zbývá dodat, že kategorii žen ovládla Paráková Barbora z Dubu na Moravě, v kategorii mužů od 15 do 35 let zvítězil Lukáš Navrátil a v soutěži nad 35 let dominoval František Dědic. Elitní mužskou kategorii Master, kdy závodníci absolvovali celou trať i v dýchacích přístrojích, ovládl Martin Gruber z SDH Královo Pole z Brna před Slováky Pavolem Ničem a Jánem Petríkem.

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...