Dobrý podvečer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Kombajny a traktory? Ne, v Pivíně jdou na žně i jinak. Třeba v krojích a se žebřiňákem. Uplynulou sobotu tak k místnímu hřbitovu vyrazil pestrý průvod plný krojů, koní a povozů. Cíl? Naložit obilí a dovézt ho do centra na mlácení. Jak ale na Hané dobře vědí, po práci je potřeba také nějaká ta zábava. A té bylo v Pivíně během víkendu dost a dost. „Veselit se budeme až do noci,“ ubezpečil organizátor Dožaté Jiří Vrba, že ani v této tradici Pivín nezůstane pozadu.

 

Nabrousit nástroje, přichystat vozy a jde se. Nejprve čekal kostelík s bohoslužbou za úrodu, pak už vyrazily desítky lidí do kopce. Cíl představovalo pole u hřbitova, kde následně chasa nakládala obilí do vozu. A že ho bylo požehnaně. „Úroda je opravdu dobrá, protože bylo hodně vláhy jak na jaře, tak během vegetace. Takže zrno je plné, úroda je ohromná,“ poznamenal Jiří Vrba z divadelního spolku Větřák. Právě ten Dožatou v tradičním duchu organizuje. Dožatá přitom znamená zábavu už na poli, spustila na něm například muzika, tvořily se hloučky známých. A vtipný byl už jen pohled na krojované postavy, které neodolaly moderním technologiím a byly tak k vidění s chytrými telefony…

Ani občerstvení nechybělo, po poli se rozdávala vajska, program obohatila i hanácká obdoba pikniku. Všeho ale s mírou. „Zatím se toho moc nevypilo, napřed práce, pak zábava,“ zdůraznil Vrba. To už ale musel jít popohnat mnohohlavý průvod ve směru střed Pivína. Tam došlo k předání slaměného věnce hospodáři. „Me vám přenášíme dáreček, tento zlaté věneček. Tento věneček není ze dřeva odělané ani z bláta opleskané,“ upozornil hospodáře Václav Horák, prezident Větřáku. To vše pěkně po hanácku. „Počasí se vydařilo, to je hlavní. A přišlo hodně lidí. To je dobře. Jen aby viděli, jak se to dříve dělávalo,“ poznamenal k tomu starosta Pivína Kamil Štětař, který na dožínkovém veselí též nemohl chybět.
Stejně jako hudba a tanec. Parket u hasičárny se po předání věnce zaplnil kroji. Ale co to? Tyhle na hanácké nevypadaly. A opravdu nebyly, své kolegy přijeli podpořit folkloristé z Kořence. A to nejen krojem a tancem, ale také úsměvy. O ty během dne nebyla nouze, a zatímco za některé mohly čtvrtky, jiné byly zkrátka známkou toho, že je akce pohodová a povedená. „Chodím pravidelně, protože pocházím z Pivína. Tentokrát se vše vydařilo, počasí je akorát ani horko, ani zima. Na akci mám nejraději celkovou atmosféru. A chodím sem i na hudbu,“ pochvalovala si třeba paní Marie, jedna z návštěvnic. A stejně spokojený byl i Jiří Vrba. „Měli jsme trochu obavu, že bude pršet, strašili nás bouřkami. Naštěstí zatím nás svatý Petr opatruje a vodu vypustí možná až nad ránem, ale to nám vadit nebude,“ usmál se.
Kéž si tedy všichni účastníci Dožatou po bujarém slavení pamatují. Byl to zážitek, který stejně jako předvedené tradice stojí za uchování.

 

 

 

 

phocagallery view=category|categoryid=4385|limitstart=0|limitcount=0|imageordering=1}

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...