Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Centrem regionu je bezesporu Prostějov, a že má co nabídnout. Město není jen historické centrum a Národní dům. Skýtá také přírodní unikáty. Například lesopark Hloučela je sedm kilometrů dlouhý pás parkových i přírodních porostů podél dolního toku Hloučely. Krásné prostředí najdeme také v Kolářových sadech i v botanické zahradě. Kromě pěší turistiky město nabízí řadu cyklostezek spojujících okolní obce a města. Po cyklostezce se tak tedy můžete vydat například do Kostelce na Hané nebo Bedihoště přes Kralice na Hané, ale také na turistický výlet do Plumlova s majestátně se vypínajícím zámkem a přehradou, jejíž výstavba začala už v roce 1913.


V obcích nedaleko Prostějova čeká na turisty spousta zajímavých míst. Například v mikroregionu Kostelecka pozorný člověk najde kromě krásné krajiny Čechy pod Kosířem, kde čeká velmi známý klasicistní zámek obklopený anglickým parkem o rozloze 21,5 hektaru nebo také rozhledna na Velkém Kosíři 442 m n. m., k níž vedou stezky ze všech okolních vesnic. Kromě toho jsou v obci také hned dvě vyhlášená muzea – hasičské a historických kočárů. Zajímavým místem mikroregionu mohou být Bílovice s velmi krásným zámeckým parkem. Nechybí tu ani jedna unikátní záležitost, a to hlava boha Januse, která se nacházela ve farní zdi, nyní zdobí farní zahradu.
Dalším mikroregionem je Konicko. Nejsevernější část nabízí řadu úchvatných míst. Z nížin Hané se tu pomalu dostáváme na Drahanskou vrchovinu. Za návštěvu rozhodně stojí Přírodní park Kladecko s naučnými stezkami nebo přírodní památka Skřípovský mokřad s chráněnými tůněmi. Pro milovníky historie můžeme doporučit mlýn na Bělé ze 16. století, ten najdete v Kladkách. Přímo v Konici lze doporučit barokní zámek s expozicí lidových řemesel, v němž se pořádají také různá kulturní vystoupení. A v Lipové na vás čeká nejstarší keltské oppidum v republice.
Nejvíce na jihu leží mikroregion Němčicko, pod který spadá sedmnáct obcí a městysů. I zde se nachází spousta míst, která stojí za zhlédnutí. V prvé řadě určitě město Němčice nad Hanou s mnoha pamětihodnostmi a bohatou kulturou. Krásná místa nabízí dále také třeba Nezamyslice nebo vedlejší Tištín, který se velmi dobře umisťoval v soutěži Obec roku. Na 12. září je naplánovaná akce Na bicyklech Němčickem – průjezd obcemi mikroregionu spojený s prohlídkou místních zajímavostí a dalšími lokálními aktivitami. Pokud můžete, určitě vyrazte a pokochejte se nádhernou krajinou Němčicka.
Posledním mikroregione Prostějovska je Předina s krásnou krajinu po celém svém území. Za návštěvu jistě stojí například zámek v Brodku u Prostějova, ale také Otaslavice, kde na vás čeká zřícenina hradu tzv. Hladomorna. V centru obce můžete zavítat do muzea válečného pilota Josefa Františka. Byla by škoda nenavštívit Naučnou stezku Předinou za poznáním s 15 zastaveními seznamujícími s historií, památkami a přírodními zajímavostmi této části Hané.

Krásná místa objevíte i nedaleko za hranicemi. Například můžete vyrazit dobít baterky do Hluboček. Zde vás čeká super program v létě i zimě. V létě můžete využít turistické cíle v okolí, v zimě zase lyže. Případně si užít wellness pobyt v hotelu Hluboký dvůr, kde si skvěle odpočinete. Kromě wellnessu se můžete těšit i na zajímavé aktivity v okolí hotelu, kde na vás čeká spousta míst vhodných například pro sportování.

 

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO &REGION KŘÍŽEM KRÁŽEM můžete najít v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 10. srpna

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...