Dobrý večer, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Jestli se něčeho šermíři, kejklíři, středověké tanečnice a další účinkující uvyklí vystupování pod širým nebem obávají, tak je to déšť. Z toho však o uplynulém víkendu strach mít nemuseli. Jenže tentokrát slunce během Šermířského víkendu na zámku v Plumlově bylo možná až příliš mnoho. Jak se Večerník na vlastní oči přesvědčil, návštěvnost to zrovna neposílilo. Ba právě naopak.

 

Šermířský víkend nabídl celodenní program, během nějž jedno vystoupení střídalo druhé. Novinkou oproti minulým ročníkům pak bylo také večerní představení Robinson zakončené jedinečnou ohňovou show. Diváci se dobře bavili, přestože při sledování výstupů na rozpáleném nádvoří museli během dne bojovat s myšlenkami o útěku k vodě či alespoň do stínu. „Prakticky všichni aktéři byli šikovní a vtipní zároveň, což je skvělá kombinace. Také se mi líbilo, jak se jim dařilo do své produkce zapojovat lidi z publika,“ pochvalovala si Markéta Smýkalová, která do Plumlova dorazila z Prostějova.

Kromě programu na nádvoří byl mezi přítomnými zájem také třeba o pohádkové prohlídky sklepení, kde návštěvníci nalezli mnohem více než jen příjemný chládek. „Mého malého syna ze všeho nejvíc bezkonkurenčně zaujali obří pavouci,“ prozradil Večerníku Petr Kučera z Olomouce.
Jinak lidé na nádvoří sledovali mimo jiné Teátr Víti Marčíka, těžkooděnce v plných zbrojích Taranis, skupinu historického tance Roseta, šermířskou a divadelní společnost Grál, kejklíře Jindřicha Holečka či loutkové divadlo Kašpárkův svět. Vše doplňovala řada tematicky zaměřených stánků či historická zbrojnice skupiny Kirri.
Ve srovnání s přítomnými diváky byli organizátoři spokojeni přece jen o něco méně. „Je to druhá z celkem tří akcí, které letos na Plumlově pořádáme. Zatímco na tu konanou na Cyrila a Metoděje sem přišla spousta lidí, tentokrát je to o něco horší. Mrzí nás to o to víc, že tu vůbec poprvé vystoupil kejklíř Víťa Marčík, který svým divadelním uměním dokázal uhranout publikum po celé republice, Evropě, ale třeba i v Číně. Na lidi působí jako magnet, dokáže si je naprosto získat,“ shodli se za organizátory Zdeněk Mlok Zedek a mladý muž známý jako DaFča.
V příštích dnech bude plumlovský zámek žít především divadlem. Od 13. do 19. srpna se promění v otevřenou scénu, kde se na nádvoří uskuteční česká premiéra ztracené a znovu nalezené komedie Lopeho de Vegy s názvem Ženy a sluhové. V hlavní roli se představí Veronika Žilková, která už v průběhu uplynulého týdne přímo na zámku spolu s dalšími herci novou hru pilně nacvičovala.

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...