Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Léto si většina z nás pojí s odpočinkem a sluněním na zasloužených dovolených. Péči o zahradu většinou neřešíme a odsouváme ji až na pozdější měsíce. Ale i během těchto parných dnů se dá dělat mnohé, takže pokud patříte mezi milovníky květinek a rostlinek, pak se své zahradě věnujte i během letních prázdnin. Kromě hnojení trávníku a jeho sečení je nasnadě sklizeň úrody, setba, a pokud je třeba, tak i pořádná zálivka. Právě ta je během léta dost důležitá. Přinášíme pár tipů, jak se v nadcházejícím období o zahradu starat, aby vám dělala jen a jen radost.

Jak pečovat o zahradu v létě?

Konečně jsme se dočkali teplého počasí a přírody, která teď bují v celé své kráse. Zahrady nás začínají pomalu odměňovat za naši péči, se kterou bychom neměli ustat ani v létě. Sotva i o prázdninách nad něčím na zahradě zaplesáme, objeví se další činnosti, stále máme plné ruce práce. Ovoce dozrává, sklizeň zeleniny vybízí k přípravě zdravých salátů, nastává období zavařování. Zahrady přinášejí pastvu i pro oči. A na co bychom rozhodně neměli zapomínat, abychom se i v letě na zahradě cítili dobře?

Údržba trávníku na prvním místě
Péče o trávník je v létě obtížnější. Během léta většinou trávník značně trpí vysokými teplotami, nízkou vzdušnou vlhkostí a nedostatkem přirozených dešťových srážek. Kdy je třeba zalévat, poznáte snadno. Vstupte na zelenou plochu a ohlédněte se. Zůstanou-li za vámi stopy ze slehlých stébel, znamená to, že trávník potřebuje vodu. Důvodem je totiž to, že ve stéblech není dostatek vody na to, aby se vytvořil dostatečný tlak, který je vyrovná. Při zalévání myslete na pravidlo, že lepší je trávník zalévat méně často, ale vydatněji, než tak činit často a málo. Voda se z povrchové vrstvy odpaří a trávník zůstává téměř bez vláhy. Doporučuje se také zalévat ho ráno, protože se voda vsákne do půdy dřív, než stoupne teplota vzduchu. Sečení trávy je v celku všední zahradní práce při péči o trávník v létě, kterou zvládá téměř každý. Doporučuje se sekat častěji a pravidelněji, přičemž stébla nezkracujeme o tolik, jako v jiných obdobích. Pravidelností působíme preventivně proti přirozenému rozmnožování plevele tím, že nestačí nakvést a vysemenit.

Péče o záhonky
Léto je vrcholným obdobím vzhledu zahrady. Aby se okrasné rostliny měly možnost předvést v plné síle, potřebují dostatečnou vláhu, která jim v horkých letních dnech může chybět. Proto je pravidelné a přiměřené zalévání tou nejdůležitější péčí. Záhony bychom měli občas prokypřit například hráběmi, půda pak lépe udržuje vlhkost. Záhony je třeba pravidelně zbavovat plevele (i s kořínky) a hnojit. Méně náročná je pak péče o bylinky, které snad potřebují pouze závlahu, a pokud se vám bylinka uchytí, můžete ji následně v kuchyni využívat po celé roky. U trvalek pak průběžně odstraňujeme odkvetlé květy a suché listy, rostlinu tím odlehčíme a osvěžíme tak celý vzhled.

Důležité domácí bylinky
Relativně nenáročná je pak i péče o venkovní pěstování bylinek, nevyžaduje totiž velké úsilí a jejich využití v kuchyni je téměř neomezené. Je jen nutné rozlišit, zda máme bylinku vyžadující přímé slunce, nebo stín. Sluneční světlo ocení bylinky, jako jsou mateřídouška, šalvěj, oregano, rozmarýn, saturejka, levandule, kdežto stín upřednostní například máta, medvědí česnek nebo libeček. V létě přichází i sklizeň bylinek, které jsou již plně narostlé. V tomto období lze sklízet mátu, meduňku, mateřídoušku, tymián, yzop, saturejku, bazalku i majoránku. Sušte optimálně na bylinářských sítech v dobře větrané místnosti bez přímého přístupu slunečních paprsků. Sklízet se vám bude nejlépe pomocí speciálních zahradnických nůžek určených pro řez bylinek, mají mnohem lehčí konstrukci než běžné nůžky a snadno se s nimi pracuje.

Co v létě ještě zasít?
Sklidili jste první úrodu a přemýšlíte, co byste dali na prázdné záhony? Nabízí se samozřejmě celá řada možností. I na vrcholu léta totiž ještě stále můžete založit novou zeleninovou sklizeň. Některé druhy ředkviček lze pěstovat celoročně, tak proč to nevyužít. Červenec je dobrým měsícem pro výsev modrých kedluben. Dozraje i raná mrkev. Ze všeho nejlepší je to měsíc pro pěstování různých druhů listového salátu. V září pak budete mít přehršel zeleniny. Nezapomínejte ani na hrášek a keříčkové fazole, které stačí do podzimu s klidem dozrát a dodají vám potřebné vitamíny.

Příprava na sklizeň
O sklizni a úrodě hovoří také pranostiky. Říká se, že co červenec nedovaří, to už srpen nedopeče. Ovocné stromy, které mají bohatou násadu zatím nezralých plodů, je třeba za suchého počasí důkladně zalít. Spíše než častá a povrchní zálivka pomůže jednou za týden okolí stromu ráno či večer vydatně prolít odstátou, nejlépe dešťovou vodou. Půdu pod nimi je také vhodné mulčovat, například posečenou trávou, které je v červenci všude dostatek. Jablka, švestky a slívy je třeba chránit proti obalečům, zvláště za teplého počasí. Pomáhají světelné i feromonové lapače či žluté lepové desky. Chemická ochrana je posledním řešením.

 

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku najdete v tištěném vydání ze dne 3. srpna 2020.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...