Příjemnou noc, dnes je sobota 11.5.2024
svátek slaví Svatava,
zítra Pankrác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Říká se, že historii dobrovolných hasičů píše obětavost. Nejinak je tomu i v případě hasičů z Konice, kteří v sobotu 1. srpna oslavili již 145. výročí svého založení. Při této příležitosti zavzpomínali i na chvíle, kdy se jejich historie na šest let zastavila. Oslavy monitoroval i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

 

Po slavnostním průvodu od místní školy probíhal program k oslavám před konickým zámkem. Bylo to místo více než příhodné, ostatně právě zde stojí jedna ze dvou konických soch patrona všech hasičů svatého Floriána. Kromě ní lidé uplynulou sobotu obdivovali ukázky moderní i historické hasičské techniky či si mohli dopřát adrenalinový zážitek na trenažéru simulujícím havárii auta. Děti zase řádily na skákacím hradě, jiné vozilo koňské spřežení. Všem přítomným pak hrála skupina Tóny.

Mimo zveřejněný program si hasiči připravili překvapení v podobě hasičské pěny. „Na ni jsme experti, zajišťujeme ji na řadě akcí v širokém okolí, bylo by divné, kdyby tady chyběla,“ upozornil starosta SDH Konice Vlastimil Šmída, který před 19 lety stál společně s Miroslavem Hofmanem u obnovy konických dobrovolných hasičů. Ti totiž šest let předtím zanikli. „Začínali jsme úplně od znovu. Nikdo nám tehdy příliš nevěřil. Nyní však má sbor zhruba devadesát členů a také čtyřicet dětí, na které jsem hodně pyšný. Funguje u nás i zásahová jednotka, takže do deseti minut jsme schopni být u požáru,“ pochvaloval si Šmída, který sám v minulosti pracoval i jako profesionální hasič.
Na rozdíl od doby po své obnově jsou nyní hasiči velmi dobře materiálně zajištěni. Díky podpoře Olomouckého kraje nedávno získali moderní cisternu, k dispozici mají i šestnáctimetrovou plošinu pro zásahy ve výškách. Navíc se po letech vrátili do své zbrojnice, kterou jim desítky let „okupovali“ profesionálové. Ti se totiž před dvěma roky přestěhovali do nového objektu, jenž vyrostl na okraji města. „Jsme rádi, že jsme se mohli dostat do prostor, které v roce 1958 naši předci vybudovali,“ poznamenal Šmída.
Vrcholem sobotních oslav bylo přistání trojice parašutistů z Olomouce. „Vrátili se k nám po pěti letech, kdy jsme na stejném místě slavili kulaté výročí sboru. Letošní příprava však byla o něco náročnější,“ srovnal starosta hasičů, kteří mimo jiné zasahovali i u odstraňování následků povodně v Šumvaldu. Kromě toho ve městě organizují celou řadu akcí. „Teď si ovšem dáme nějaký čas pauzu, potřebujeme trošku zregenerovat,“ uzavřel Vlastimil Šmída.

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...