Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Náhrada za Josefkol se vydařila! Opatření proti šíření koronaviru vystavila stopku tradičnímu velkolepému setkání mistrů svých řemesel, jež se každoročně konalo v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. Týmu kolem hlavního organizátora Václava Obra se však podařilo vymyslet originální alternativu.

Muzeum kočárů připravilo nezapomenutelnou jízdu regionem nazvanou Poznávání starých gruntů, formanských cest a krajin v Olomouckém kraji, kudy chodil Josef Mánes. Organizátoři poprvé zapřáhli koně do upraveného přepravního žebřiňáku z Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem již v pondělí 6. července.

„Na cestu vyrážíme každé druhé prázdninové pondělí, vždy s námi jede dvanáct cestujících, pro které je připraven celodenní program i s občerstvením. Celkem jsme tedy měli pět termínů, všechny se velice rychle podařilo obsadit,“ pochvaloval si Václav Obr, který své hosty na cestě osobně doprovází. „Navštěvujeme pozoruhodná místa, která jsem objevil při svých četných poutích regionem. Trasa přitom zůstává tajná, měla by být pro všechny překvapením,“ reagoval na náš dotaz Václav Obr.
Nám se však podařilo zjistit, že vůz i s cestujícími navštívil například nedaleký Služín, kde byl na programu výklad s ukázkou žatvy a výmlatu obilí v dávných dobách či kontaktní loutkové divadlo pro děti i dospělé. S hanáckými povídkami tu pak vystoupil také známý bard Karel Vinkler.
Kromě pořádání formanských jízd Václav Obr a jeho tým finišuje na dokončení Muzea kočárů, jehož slavnostní otevření bylo původně plánováno již na polovinu letošního června. Kvůli koronaviru však bylo odsunuto, což poskytlo řemeslníkům více času na dokončení tohoto vpravdě monumentálního díla. „Nový termín otevření zatím není znám,“ uzavřel naše povídání Václav Obr.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...