Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Letošní školní rok byl pro nás v Mateřské škole v Držovicích rozhodně jiný než roky předtím. I rozloučení malých předškoláčků jsme dětem připravili ve třídě. Věřte, že i nás to moc mrzelo. Budeme se těšit na další školní rok, kdy si to na zahradní slavnosti opět i s vámi vynahradíme. A právě pro všechna ta omezení jsme se snažili, aby si to naši malí „školáčci“ užili.


Hned ráno děti dorazily slavnostně oblečeny s aktovkou na zádech. Pasování, získání šerpy a žákovské čepice dodaly jejich slavnostnímu pasování patřičnou váhu. Pro vzpomínku na léta strávená v mateřské škole si odnesly knihu, drobné dárečky a v neposlední řadě dostaly svoje 1. vysvědčení. Stali se z nich skoro školáci, pro které brzy začne nová životní etapa. Pasování si užily i s přípitkem a oslavou, která ke slavnostním životním okamžikům neodmyslitelně patří. Jejich tablo jsme umístili do vývěsky obecního úřadu. Je to jejich čestné místo, kde se mohou všichni podívat, jak jim to moc sluší. Přejeme všem předškoláčkům, aby vstup k základnímu vzdělávání úspěšně zvládli a aby jim to těšení do školy vydrželo co nejdéle.
A aby dětem nebylo líto, že přišly o dva měsíce školky, napadlo nás udělat poslední týden ve školce trochu jiný. Takový, na který budou rády vzpomínat. Indiánský týden byl ten pravý. Nejprve jsme museli sehnat teepee, které neodmyslitelně k životu indiánů patří. Velké díky patří rodičům, kteří nás mile překvapili, než jsme se nadáli, stály dvě teepee na školní zahradě. Do zdobení teepee a chystání indiánské cesty se zapojil celý kolektiv učitelek i nepedagogů. I jim patří velký dík. Děti byly šťastné a my jsme mohli začít. Ve třídě si děti vyráběly lapače snů, přivolávače dešťů, čelenky, totemy a jiné indiánské poklady. Děti si povídaly o životě indiánů, ale i o životě jiných národností a srovnávaly odlišnosti jejich životů. Naučily se indiánskou píseň, tancovaly za doprovodu svých indiánských nástrojů, vymýšlely si indiánská jména. Vrcholem indiánského hraní byla cesta za indiánským pokladem. Mohutným pokřikem a šamanovým zaříkadlem cesta začala. Velký náčelník nechal kmenům mapu, po které se děti vydaly plnit úkoly s cílem najít indiánský poklad. Vedeny mapou, šly po šipkách a označených stanovištích, jako byl hod do bůvolí hlavy, skládání indiánských obrazců, zdobení teepee, nebo šplh po laně. Po splnění všech aktivit došly děti k zaslouženému pokladu a odnášely si nejen sladkosti, ale i „skoro“ pravý indiánský náhrdelník. Myslíme, že to byl pěkný závěr školního roku, který si děti zasloužily.
Milena Zapletalová, MŠ Držovice

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...