Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Lázně Skalka: Jestli chcete vyrazit spíše s dětmi a po nepříliš náročné trase, zkuste lázně Skalka. Pěkný výlet po dobře udržované cyklostezce přes Bedihošť a Čelčice a v závěru dva kilometry po silnici. To jde, že? Závěr trasy je jasný – lázně s jejich prameny, parkem, jezírky nebo občerstvením. I po cestě je ale ledasco. Můžete se třeba vykoupat v čehovickém rybníku nebo se uvelebit u některé z kapliček nedaleko Čelčic, které vyrostly téměř uprostřed ničeho. Důvodů, proč do Skalky vyrazit, je prostě hodně.


Repechy:Cesta Repešským žlebem je přístupná pouze o víkendech – nachází se totiž ve vojenském újezdu Březina. Pokud už se ale vydáte, litovat nebudete, jestliže vám ovšem nevadí kopce. Když je ale překousnete, naskytne se vám řada krásných výhledů, projížďka lesem. A na závěr možnost oběda v Repechách a výstupu na místní rozhlednu Kopaninka. A po cestě zpět třeba pokochání se prastarým kostelíkem ve Stínavě. Pro zdatnější nebo náročnější cykloturisty je tato trasa jako dělaná.
Otaslavice: Možná ne zcela tradiční destinace pro turisty – vždyť tam vede jediná turistická značka a cyklostezka žádná. „Metle“ však mají co nabídnout. Kromě známé hradní zříceniny nad obcí jsou v místě dvě muzea a zejména koupací biotop s jubilejním discgolfovým hřištěm. Nadšenci do přírody zase najdou maloplošné chráněné území Pod Obrovou nohou nejen s lesy, ale také se skálami. Otaslavice zkrátka nabízí ode všeho něco.
Laškov: Čechy pod Kosířem, ty jsou se svým zámkem, parkem a muzei známým cílem pro cyklisty. Co ale nedaleký Laškov? Ten zdaleka tak známý není, přesto i tato víska má co nabídnout. Od loňska v ní funguje koupací biotop s přírodní vodou a zázemím, hned na návsi je pěkné posezení pro turisty a cyklisty, nedaleko zase zajímavý zámeček. A v Krakovci, který je hned vedle a patří pod Laškov, najdete řadu kapliček, božích muk, zámek. A k tomu kapli sv. Antoníčka s pěkným výhledem do okolí a prostředím celkově.

 

Tématickou stranu PROSTĚJOV & CYKLO najdete v PROSTĚJOVSKÉM Večerníku ze dne 20. července

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...