Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Během června se v Olomouckém kraji snížil celkový počet uchazečů o zaměstnání na 15 005 osob, počet hlášených volných pracovních míst se snížil na 7 813 a podíl nezaměstnaných osob stagnoval na hodnotě 3,5 procenta. V době, kdy stále doznívá koronavirová krize a s obavami se vyhlíží s ohledem na pracovní trh i druhá vlna covid-19, jde o velice pozitivní zprávu.


K 30. červnu tohoto roku evidoval Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci celkem 15 005 uchazečů o zaměstnání. „Jejich počet byl o 41 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl vyšší o 3 962 osob. Z tohoto počtu bylo 14 103 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let. Bylo to o 79 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší o 4 045 osob. V průběhu měsíce června bylo nově zaevidováno 2 223 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 194 osob více a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku více o 266 osob. Z evidence během měsíce odešlo celkem 2 264 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 491 osob více než v předchozím měsíci a o 251 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 1 780, to je o 291 více než v předchozím měsíci a o 407 více než ve stejném měsíci minulého roku, 313 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, což je stejný počet jako v předchozím měsíci a o 154 méně než ve stejném období minulého roku, 484 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění,“ předložil tradičně podrobný komentář plný statistických čísel a srovnání Jaroslav Mikšaník, analytik trhu práce Úřadu práce ČR, krajské pobočky v Olomouci.
Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl poněkud rozdílný – ve třech okresech (Jeseník, Prostějov, Šumperk) nezaměstnanost klesla, ve zbývajících dvou (Olomouc, Přerov) se počet nezaměstnaných mírně zvýšil. K největšímu nárůstu absolutního počtu nezaměstnaných došlo v okrese Přerov (o 102 osob), naopak na Šumpersku nezaměstnanost nejvíce poklesla (o 88 osob). „Co se týká Prostějova, zdejší pobočka Úřadu práce evidovala na konci června 2 073 klientů bez práce, z toho 1 111 žen. Na Prostějovsku je aktuálně od firem hlášeno 1 510 volných míst a podíl nezaměstnaných osob zde činí 2,8 procenta. Je to nejméně z celého Olomouckého kraje,“ uvedl Jaroslav Mikšaník.
Ke konci měsíce bylo evidováno v Olomouckém kraji celkem 7 581 žen bez práce. „Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 51 %. V evidenci bylo 2 311 osob se zdravotním postižením, což představovalo 15 % z celkového počtu nezaměstnaných. Ke konci června bylo evidováno 540 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 96 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl vyšší o 154 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4 %. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 5 184 uchazečů o zaměstnání, což je 35 % všech uchazečů vedených v evidenci. Podíl nezaměstnaných osob, to je počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let k obyvatelstvu stejného věku, meziměsíčně stagnoval na hodnotě 3,5 % a udržel se 0,2 procentního bodu pod celorepublikovou úrovní,“ přidal další statistická čísla analytik Jaroslav Mikšaník.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...