Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Naše krásná země je obkroužená horami, ukrytá v hlubokých lesích, protkaná potoky a řekami, rázně skalnatá s kopci korunovanými hrady i zámky. Toto všechno má svůj příběh, který nikdy nekončí. Začnete-li objevovat její krásy, narazíte třeba i na své vlastní kořeny či skvosty, které vybudovali naši předci.

Země, jako je ta naše, je i plná překvapení, člověk bude totiž vždy zaskočený tím, co objeví. Vydejte se tedy najít a prožít svůj vlastní příběh, letní měsíce jsou k tomu nejlepší příležitostí. Dnešní tematické strany PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku vám dají pár tipů, jak si prázdninové výlety užít.

Užijte si letní měsíce a vyrazte na pořádný výlet!

Cestování po Česku je letos jasná věc. Léto už je tady a nás určitě čeká spousta krásných dnů jako stvořených pro výlety – lákavá je nejen malebná krajina, půvabné hory, jezera a přehrady ideální ke koupání, ale i bohaté vinice, vyhlášené lázně… Pojeďte s námi na výlet, dnes vám představíme osvědčená výletní místa.

S chutí do přírody
V Česku najdete nemalé množství zábavných i poznávacích tras pro malé i velké milovníky pohybu. Ideální pěší výlet je pro každého jiný, ale společným synonymem je krása české krajiny. O Češích se ví, že jsou národem, který má pěší túry ve velké oblibě. V současné době je v České republice označeno asi 43 000 km turistických tras. Je jich opravdu mnoho a stačí si jen vybrat.

Pohled z výšky
Česko není jen zemí hradů a zámků, ale také rozhleden – po české a moravské krajině jich je rozeseto již přes čtyři stovky. Mnohé jsou navíc volně přístupné. Co si takhle vystoupat až na vrchol rozhledny a pořádně se podívat kolem sebe na krásy Moravy? Pokocháte se z nich pohledem na rozkvetlou zemi. Jsou staré kamenné, moderní kovové i dřevěné a také zajímavé architektonické experimenty. Co rozhledna, to originál, a každý rok u nás přibývají nové. Pro Hanáky je asi neznámější ta, která stojí na vrcholu Velkého Kosíře a vedou na ni stezky ze všech okolních vesnic. Neprohloupíte ale ani výletem na Kopaninku do Repech či na rozhlednu na Háji u Šumperka.

Skočte se ochladit
Spřádáte plány na letní dovolenou a výlety po Česku s rodinou? Pak určitě vedle zámků, zábavních parků a cyklostezek hledáte i pěkné aquaparky či koupaliště. V těchto vodních parcích můžete strávit celý den, zaplavat si, využít venkovní i vnitřní atrakce nebo relaxační zóny. Je to ideální místo, kde se děti skvěle zabaví a příjemně unaví a rodiče si dopřejí zasloužený odpočinek. Které aquaparky či koupaliště stojí za návštěvu? Na prvním místě doporučujeme klidný Přírodní biotop Otaslavice, zmodernizované přírodní koupaliště. Alergici se tak nemusí obávat chemicky upravené vody. Pokud dáváte přednost krytým bazénům, navštivte nějaký aquapark, kterých je v Olomouckém kraji dostatek (například Olomouc, Vyškov, apod.), nebo si udělejte výlet do termálů ve Velkých Losinách.

 

 

Tématickou stranu KAM NA VÝLET najdete v PROSTĚJOVSKÉM Večerníku ze dne 13.července 2020.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...