Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 (Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel) Moderní vybavení v hodnotě 701 tisíc korun nově používají pracovníci Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční. V rámci modernizace pořídili nové vysokootáčkové centrifugy a obnovili již nevyhovující přístroje a zařízení jako fotometr, chladničky a mrazicí boxy. Díky tomu se zefektivní měření vzorků i jejich uchovávání a zrychlí se vydávání některých výsledků.


Nové vysokootáčkové minicentrifugy získala hned dvě pracoviště. „Jednu jsme pořídili jako nezbytné vybavení úseku genetiky v Laboratoři lékařské mikrobiologie, kde slouží k přípravě vzorků při vyšetřování přítomnosti bakterií a virů u pacientů molekulárně biologickými metodami. Druhou do Laboratoře klinické hematologie a krevní banky. A díky tomu můžeme zkrátit dobu centrifugace vzorku z 15 minut na cca 7 minut, což nám umožní dodržet rychlost vydávání výsledku koagulačních vyšetření u pacientů s ischemickou cévní mozkovou příhodou před trombolýzou, jelikož tento výsledek vyšetření musí být vydán do třiceti minut,“ vysvětluje Michaela Černá, primářka Oddělení laboratorní medicíny a Laboratoří klinické hematologie a krevní banky Nemocnice Prostějov.
Další novinka, fotometr, je nutné vybavení na úseku sérologie v Laboratoři lékařské mikrobiologie, jeho modernizace přinesla přesnější měření. „Dokážeme provést přesnější odečet absorbancí vzorků (měření intenzity jejich zbarvení) než při původním měření pomocí fotometru zabudovaném v automatickém ELISA přístroji. Fotometr používáme u vyšetření protilátek proti cytomegalovirus, toxoplasmy či toxocary,“ říká Černá s tím, že zaškolení pro správnou práci s přístroji provádí zpravidla jejich dodavatel.
Přínosů modernizace pro pacienty i pracovníky laboratoří je však více. „Díky lednicím a mrazákům efektivně uskladníme vzorky v rámci preanalytického zpracování vzorků, uchováváme vzorky po analýze, uskladňujeme reagencie, kalibrátory či kontrolní materiály. Z hlediska efektivity práce nám modernizace lednic a mrazniček snížila počet poruch, které se musely řešit a odpadlo častější rozmrazování a čištění lednic a mrazniček,“ chválí si závěrem lékařka a dodává, že v neposlední řadě se v lednici díky proskleným dveřím lépe orientuje. Modernizace se financovala ze zdrojů Olomouckého kraje v rámci plánovaných investic.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...