Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: „Když budeš mít blbej den, vyjeď si s trabantem ven!“ Tak zní recept na životní štěstí, kterým se řídí stovky nadšenců nejen u nás, ale i v okolních zemích. Mnozí z nich se po roce opět sjeli na největší středoevropský sraz všech Trabantů, Wartburgů, Barkasů a dalších vozítek vyrobených v koncernu IFA, který se od pátku do neděle konal v autokempu Žralok v Plumlově.

 

Obří sraz pro milovníky pomalé jízdy s nádechem nostalgie se letos konal již po šestnácté. V uplynulých letech počty jeho účastníků až neuvěřitelným způsobem rostly, loni se tu sešlo rekordních 240 strojů. Letos se jich do kempu sjelo o šedesát méně.

. „Kvůli koronaviru máme tentokrát nižší účast, podepsala se zejména na počtech zahraničních účastníků. Výrazně ubylo zejména Poláků a Němců. Dorazil pouze jediný Maďar,“ vysvětlil hlavní organizátor Michal Štauder z pořádajícího Trabant gangu Brno, jemuž se pro letošek podařilo připravit celou řadu novinek. „V pátek nám tu hrála živá kapela, máme tu i profesionálního moderátora z brněnského rádia. Co se týče soutěží, tak jsme zařadili praktické disciplíny jako tlačení trabanta na čas či koulení rezervy. Spanilá jízda nás pak zavedla na Macochu,“ prozradil Štauder, který v čele organizačního týmu nahradil legendárního Jana „Karbona“ Karbaše. Ten však navzdory zdravotním problémům nemohl chybět ani letos. „Akce je to pořád skvělá, trabanty nezastaví nic a koronavir už vůbec ne,“ radoval se „Karbon“.
Celkově se dá říci, že za každým z trabantů stojí nějaký zajímavý příběh. Některé z nich jsou obzvláště kouzelné. „Trabanta jsem koupil kvůli své ženě Haně, která mi opakovaně bourala jiné mé auto. Moc se mi za to omlouvala a slibovala mi, že místo nárazu vlastnoručně zamaluje nějakou kytičkou. O tom jsem samozřejmě nechtěl nic slyšet a nechával auto znovu a znovu opravovat. Nakonec mi ovšem došla trpělivost a rozhodl jsem se, že jí pořídím auto, na něž si bude moci malovat, jak bude chtít. Je to asi dvacet let, co jsem za pět tisíc korun sehnal tohoto trabanta,“ povyprávěl před vesele pomalovaným vozidlem Karel Sládek z vesničky Mistřice u Uherského Hradiště.
Majitel s autem zažil řadu úsměvných historek, některé přesně vystihují jeho vztah k tomuto vozítku. „Když jsem na něm vezl naše kola, jeho cena rázem vyrostla na čtyřnásobek. Před lety mi cestou z tohoto srazu vypověděl u Prostějova službu. To by nebylo nic zvláštního, horší bylo, že nešel na místě opravit. Cena odtahu tehdy snad poprvé v historii překonala cenu samotného vozidla,“ zavzpomínal Sládek, který se svojí manželkou jezdí na srazy pravidelně od roku 2009. Dorazit by měl i následující rok. „Příští rok budeme akci pořádat, jen když se nám bude chtít. Bylo tomu tak vždy a věřím, že tomu tak bude zase,“ nastínil celkem optimisticky Michal Štauder.
Sraz trabantů nebyl pro letošek poslední akcí svého druhu na Žraloku. První zářijový víkend se zde bude konat setkání vozů bývalého východního bloku.

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...