Dobrý podvečer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Neradostné zprávy přicházejí z Krajské pobočky z Úřadu práce ČR v Olomouci. V dubnu se v Olomouckém kraji rapidně zvýšil celkový počet uchazečů o zaměstnání na 14 790 osob, počet hlášených volných pracovních míst se snížil na 8 786 a podíl nezaměstnaných osob vzrostl na hodnotu 3,5 procenta.


„Letošní duben můžeme bez nadsázky označit za průlomový měsíc v dosavadním šestiletém poklesu nezaměstnanosti. Zatímco v loňském roce se počet nezaměstnaných meziměsíčně snížil o téměř 1 500 osob, což byl pokles o jedenáct procent, letos se naopak počet nezaměstnaných meziměsíčně zvýšil o téměř 1 400 osob. To znamená nárůst o deset procent,“ prozradil Jaroslav Mikšaník, vedoucí analytik odboru trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci.
Ke 30. dubnu 2020 evidoval Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci celkem 14 790 uchazečů o zaměstnání. „Jejich počet byl o 1 379 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl vyšší o 2 559 osob. Z tohoto počtu bylo 13 873 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, což je o 1 492 více než na konci předchozího měsíce a ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší o 2 777 osob. V průběhu dubna bylo také nově zaevidováno 3 029 osob, což oproti předešlému měsíce bylo o 918 osob více a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku více o 774 osob. Z evidence pak odešlo celkem 1 650 uchazečů o zaměstnání, to je o 831 osob méně než v březnu a o 2 097 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 1 650, to je o 831 méně než v předchozím měsíci a o 2 097 méně než ve stejném měsíci minulého roku. Dalších 276 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, což je o 102 méně než v předchozím měsíci a o 314 méně než ve stejném období minulého roku, 425 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění,“ uvedl Mikšaník přesná a konkrétní čísla.
Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých regionech Olomouckého kraje byl podobný – ve všech nezaměstnanost vzrostla. K největšímu nárůstu absolutního počtu nezaměstnaných došlo na Olomoucku (o 525 osob), relativně nejvíc se nezaměstnanost zvýšila na Prostějovsku. „Tady se počet nezaměstnaných zvýšil o devatenáct procent! Aktuálně je na prostějovské pobočce úřadu práce evidovaných 1 995 lidí bez práce, z toho 1 086 žen. Počet nahlášených volných míst se snížil na 1 707 a podíl nezaměstnaných se na Prostějovsku zvýšil na 2,7 procenta,“ upozornil vedoucí analytik odboru trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci.
Ke konci dubna bylo v kraji evidováno 7 472 nezaměstnaných žen. „Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 51 procent. V evidenci dále bylo 2 234 osob se zdravotním postižením, což představovalo 15 procent z celkového počtu nezaměstnaných. Ke konci dubna bylo zaregistrováno také 697 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejichž počet vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o pětaosmdesát osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl vyšší o 176 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,7 procenty. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 5 217 uchazečů o zaměstnání, což je 35 procent všech uchazečů vedených v evidenci,“ dodal Jaroslav Mikšaník další čísla z aktuální statistiky nezaměstnanosti v Olomouckém kraji.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...