Dobré ráno, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 V uplynulém týdnu si nejen Česká republika připomněla 75. výročí osvobození od nacistické okupace, které v případě Prostějova nastalo 9. května.

Přestože toto půlkulaté výročí nebylo možné oslavit natolik důstojně, jak by si nepochybně zasloužilo, i v aktuálních omezených podmínkách se zrodila unikátní akce, kdy se květiny objevily postupně u pětadvaceti pomníků celého regionu. Akci inicioval krajský zastupitel Ludvík Šulda a participoval na ní Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) a Vlastenecké sdružení antifašistů ČR (VSA).

Vše bohužel muselo proběhnout v komorní atmosféře v souladu s platnými předpisy. „V letošním roce, roce 75. výročí osvobození naší vlasti, jsme navzdory složité situaci považovali za vhodné si důstojně připomenout památku těch, kteří padli za naši svobodu. Z tohoto důvodu jsme považovali za potřebnou pietní vzpomínku nejen u všeobecně známých pomníků spojených s událostmi jara roku 1945, ale i u malých pomníčků, kde jsou pochováni jednotlivci, kteří rovněž přispěli k osvobození naší vlasti,“ vysvětlil Večerníku výběr pomníků předseda OV KSČM Ludvík Šulda.
Kytice květů se tak objevily nejen u pomníků Rudé armády, na níž spolu s rumunskými jednotkami a příslušníky 1. československého armádního sboru ležela hlavní tíha osvobozovacích bojů v jižní části okresu, ale třeba i u pomníku třem mladým partyzánům mezi Březskem a Konicí a u pomníku Jaromíra Peterky, partyzánské spojky, nedaleko Běleckého Mlýna. „Je třeba využít toho, že pomníky Rudé armádě v obcích prostějovského regionu stále stojí, to je třeba ocenit. Objevují se totiž lokální politické nuly, které kvůli vlastnímu zviditelnění neváhají kvůli přepisování historie okopávat kotníky našim osvoboditelům,“ komentoval pražské „pomníkoborectví“ předseda oblastních organizací VSA a ČSBS Tomáš Kaláb.
V důstojné formě proběhl improvizovaný pietní akt třeba na Větřáku u Klenovic na Hané za účasti čestné stráže z řad členů Klubu vojenské historie Dukla. „Zažili jsme i poněkud nečekané situace, když jsme zavítali k pomníku sovětských vojáků zřízeného uvnitř areálu pily, resp. muzea techniky nad Ponikví. Její majitel nás uvítal s údivem a potěšením zároveň, že se na tento pomník stále pamatuje,“ podělil se o zážitky z čtyřdenního objíždění okresu Šulda.
O uplynulém víkendu pak proběhl už třetí ročník pochodu „Po stopách osvobození“, jehož trasa letos vedla z Klenovic přes Ivaň, Oplocany a Obědkovice. „Vybraná byla opět nová zajímavá trasa. V tak krásném počasí byl o fyzickou aktivitu po delší karanténě doma opravdu zájem, ale počet účastníků jsme museli bohužel redukovat dle vládních nařízení,“ pochvalovali si a zároveň si posteskli oba organizátoři.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...