Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Současná situace ovlivňuje třeba i život filmových diváků. Je mi líto ředitelky prostějovského kina Metro 70, která bude počítat ztráty za neodpromítaná představení. Ovšem mě osobně zcela zásadně trápí, že jsem se nedočkal jarní premiéry nové bondovky Není čas umírat, a to celkově číslo 25. Možná se budete divit, ale jsem asi jeden z největších fanoušků agenta 007, i když vím ještě o jednom nadšenci, který byl dokonce „velkou šajbou“ na radnici. A už pětkrát jsem vyhrál v různých soutěžích, které se agenta 007 týkaly a teď s velkým smutkem budu čekat až do podzimu.

A tak jsem kapku pátral po tom, jakým způsobem se agent 007 „otřel“ o Českou republiku. Existuje velká odborná encyklopedie o agentovi 007, ale tam se o našem státě vcelku málo dozvíte, pokud neumíte číst mezi řádky. Většina z nás asi nejvíce bude pamatovat bondovku „Casino Royale“ s Danielem Craigem, která se ve velkém měřítku natáčela v Karlových Varech. I já jsem měl velké svrbění se předloni přihlásit na pobytový balíček v Grandhotelu Pupp, který byl připraven ve stylu po stopách Jamese Bonda. Bohužel byl o to zájem z celé Evropy. A já byl prostě na tom internetu pomalý. Vlastním ovšem i původní knihy pana Fleminga. A to byste se divili, kolikrát se v nich objevuje zmínka o našem tehdy ještě v rukou komunistů drženém státě. Ale doporučuji si tyto knihy najít, takže nebudu nic prozrazovat.
Pak tady máme zatím 24 oficiálních filmů s Jamesem Bondem, které produkovala rodina Broccoli (vzniklo i pár snímků, které se do kolekce nepočítají) a i v nich se tu a tam vyskytuje zmínka o Československu, dokonce v jedné hraje agent Kronsteen (Srdečné pozdravy z Ruska), schovaný za mimořádně kvalitního šachistu (nakonec špatně skončí). A teď myslím přichází ta pravá bomba. Kdo se pozorně dívá, tak v jedné z bondovek uvidí i malinký kousíček z naší herecké ikony a osobnosti vůbec – Jana Wericha. Znalci vědí a vy ostatní jste možná v šoku, ale je to tak. A mně teď nezbývá než vás trochu poinformovat.
Pan Werich se měl stát v bondovce „Žiješ jenom dvakrát“ hlavním lumpem Ernestem Stavro Blofeldem, který skoro pořád s Bondem bojuje. Wericha kontaktoval spoluproducent bondovek Harry Saltzman (mimochodem i on si údajně nějak smočil v československých luzích a hájích), zda by měl na pár týdnů čas. Prošel i konkurzem a to byl kámen úrazu, jelikož dobrácká tvář našeho pana Wericha prostě nepasovala k postavě nejhoršího lumpa. Ale protože určité části z předváděček použit šly, tak jej v bondovce nakonec vidět můžeme, což potvrdil jeho věrný druh Jiří Voskovec, kterému se Werich s celou záležitostí svěřil v písemné korespondenci. Ta vyšla v roce 2007 i knižně a zde můžeme najít i fotografie z natáčení. Přímo ve filmu je to sice nakonec pouze ruka hladící kočku a část vlasů trčících z křesla, ale i tak tam stopa pana Wericha je.
Snad už na podzim se vydáme znovu na Jamese Bonda, zřejmě poslední bondovku a její teď odloženou premiéru. I celá tato série začíná totiž podléhat politické korektnosti, genderismu a podobným současným hloupostem. Tak si říkám, že asi bude dobré celé toto 007 dobrodružství včas ukončit, abychom si o agentovi jejího veličenstva nezkazili mínění.
Českou stopu již tedy asi v bondovkách nezaznamenáme, ale my už dnes víme, že jeden z našich nejslavnějších herců v ní prostě hrál.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...