Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Nenápadně, ale přesto. Prostějov se dočkal a v pátek mohl vzpomenout výročí 630 let od udělení městských práv. Latinsky psanou listinou z 27. března 1390 získal Prostějov možnost pořádat svobodný výroční trh. Tehdy měl Prostějov v držení mocný rod pánů z Kravař. Ti byli společně s Pernštejny nejvýznamnějšími majiteli města v dobách vrcholného středověku. Společenské akce ale byly z důvodu pandemie koronaviru a vládního nařízení o omezení pohybu pochopitelně odloženy či zrušeny.

 

Význam Kravařů rozebrala pro internetové stránky města Prostějova historička Hana Bartková. „Petr z Kravař podpořil rozvoj Prostějova v roce 1391 založením augustiniánského kláštera, který měl významnou roli v duchovní správě města i při rozvoji vzdělanosti. Byl určen pro dvanáct řeholníků s proboštem a byl zasvěcen svátku Navštívení Panny Marie. Západně od náměstí založil Nové město, které bylo samostatným celkem s vlastním rychtářem. V roce 1406 spojil Petr z Kravař Staré a Nové město v jeden celek a podřídil ho olomouckému právu,“ píše například.
Právě k tehdejšímu období se společně s mnohem pozdější dobou konce 19. století a 1. republiky váže jeden z vrcholů rozvoje města. Prostějov právě tehdy začal svou dlouhou cestu historií, při níž zažil stavbu a za třicetileté války naopak stržení hradeb, požár města v roce 1697 i výstavbu mohutných chrámů a rozvoj v první polovině 20. století spojený s průmyslovou výrobou, často průmyslníky židovského původu, přerušený dvěma válkami.
Na oslavu nejen výročí, ale právě i celé historie města byla chystána velkolepá slavnost, které se měla chopit agentura Gryff. Marek Tichý, který ji zastupuje, už během Masopustu v Prostějově Večerníku prozradil, co mohou lidé čekat. „Myslím, že celý den bude bohatý. Vystoupí spousta souborů z celé republiky – šermířských, kejklířských, komediantských. A večer završíme koncertem kapely Glamoris, která má ale spíše rockovější nádech.“
Jenže, člověk míní, život mění. A tak je otázkou, zda se program, původně plánovaný na 15. května, vůbec uskuteční. „Zatím jsme je nezrušili, budeme se řídit aktuálním stavem,“ nechala se slyšet Milada Sokolová, náměstkyně prostějovského primátora.
Nouzový stav spojený s karanténou již zrušil několik plánovaných akcí spojených s oslavami 630 let povýšení Prostějova na město. „Měli jsme k tomuto výročí připravený kompletní celoroční program. V březnu se mělo uskutečnit Vynášení smrtky, vyhlášena literární soutěž pro žáky základních a středních škol a zrušit jsme již museli také Brány památek dokořán, které byly plánovány po celý duben,“ vypočetla Sokolová.
Významné výročí koronavirová epidemie tedy narušila, ale Prostějované si svátek rozhodně vzít nenechají a určitě si jej společně připomenou. Hned jak to půjde.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...