Dobré ráno, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Již jste se mohli dočíst o tom, že se na letošek připravují akce, které připomenou 630 let od povýšení Prostějova na město. A tak se dnes kapku podívejme, co o této události píší naši předkové, čtení je to zajímavé a je zde vidět i vývoj historických zkoumání, což by mělo být vzorem pro nás všechny současné, ale i ty budoucí.



Prvním materiálem, který zde použiji, je kniha Františka Faktora Popis okresního hejtmanství prostějovského z roku 1898. Na skoro sto osmdesáti stranách se můžeme dočíst vcelku podrobný popis místního regionu, pro nás je ovšem nejdůležitější strana třicet sedm, kde se dozvíme toto: „Nástupce Benešův (Beneš z Kravař) byl od roku 1375 Petr z Kravař. Ten založil v Prostějově roku 1391 klášter Augustiniánů pro jednoho probošta a dvanáct řeholníků. Petr potvrdil Prostějovu roku 1406 práva městská. Kdy Prostějov na město byl povýšen, není známo, poněvadž se v té příčině nezachovalo žádné listiny.“
Dvoudílná kniha Dějiny markrabství moravského autora Rudolfa Dvořáka z roku 1906 se o Prostějovu zmiňuje celkem jedenáctkrát, ovšem vždy se jedná o jiné události než o povýšení na město. Velmi dobře ovšem ukazuje dobu, ve které mělo k tomuto aktu dojít, a hlavně představuje vcelku podrobně postavu tehdejšího moravského markraběte Jošta Lucemburského, jednoho z aktérů onoho povýšení. Jošt měl dle autora náklonnost ke studiu učených spisů a byl milovníkem umění, dále byl dobrým finančníkem a hospodářem, ovšem všechny tyto dobré vlastnosti ustupovaly do pozadí a na povrch vyplouvala především jeho nesmírná chtivost po majetku, hašteřivost a svárlivost zvláště s nejbližšími příbuznými, úskočnost a neupřímnost ke každému. Autor tedy konstatuje, že Morava za Joštova panování v letech 1375 až 1411 hluboko klesla z onoho stupně pořádku a blahobytu, na který ji povznesla společná péče otce Jana (Jan Jindřich) a strýce Karla (král Karel IV.).
Kniha Prostějov město a okres, vydaná za starostování Jana Sedláčka (v letech 1933 až 1935) se o celé „kauze“ zmiňuje na straně dvanáct, a to takto: „Jisté je, že již roku 1390 byl Petr z Kravař vlastníkem celého Prostějova (oppidum Prostanum). Pro dějiny města je jistě význačné, že někdy po roce 1375 a před rokem 1390 postihly i Prostějov následky bratrovražedných bojů, jež mezi sebou vedli moravští Lucemburkové – markrabí Jošt a Prokop. Za těch bojů byla bezpochyby požárem zničena i dřevěná tvrz obehnaná příkopem zvaným haltíř. Zbylo z ní jen městiště a zmíněný haltíř. Markrabě Jošt nahradil válečné ztráty Kravařům, sloužícím na jeho straně, aspoň tím, že roku 1390, udělil Prostějovu první výroční trh s týmiž právy trhovými, jakých požívala královská města. Mohl-li se Prostějov vykázati trhovými právy královských měst, měl charakter města, byl povýšen z městečka na město. Rok 1390 je tudíž důležitým mezníkem v prostějovských dějinách, od té doby byl městem. Doklad pro takové tvrzení máme hned z příštího roku 1391. Tehdy Petr z Kravař, zakládaje ve vnitřním městě místo nedostačujícího starého německého kostelíka pany Marie augustiniánský klášter, jmenuje v listině o tom jednající Prostějov poprvé v jeho dějinách městem.“
Těžko bychom mohli zapomenout na prostějovskou „ikonu“ zabývající se historií města Dr. Jana Kühndela, který vše popsal mnohokráte a velmi stručně se mu to podařilo třeba v článku pro časopis Vojenský svět pod názvem Prostějovský průmysl – propagací brannosti z roku 1936. Zde píše: „Brzo potom byl povýšen na město, získav péčí svého pána Petra z Kravař od markraběte Jošta prvního výročního trhu (1390). A příštího roku kravařský vládce prostějovský, zakládaje augustiniánský klášter a při něm mausoleum svého rodu, označil Prostějov poprvé v jeho dějinách jako civitas–město. Rada hned založila první městské knihy úřední.
Co dodat, gratulujme si, slavme, však si to naše město zaslouží, naši předkové nám to potvrdili.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...