Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Velkolepě pojatý a v pořadí již třicátý jubilejní Tradiční městský ples v Národním domě v Prostějově dal zelenou celé plesové sezóně Ve zdejším regionu. Těsně před dvacátou hodinou v pátek 10. ledna se všichni plesoví hosté sešli v divadelním sále, kde se konalo slavnostní zahájení. A to předčilo veškerá očekávání! Na divadelní pódium vystoupili totiž nejen středověcí vojáci, bubeníci a kejklíři, ale hlavně Petr z Kravař, Jošt Lucemburský markrabě Moravský a také primátor Prostějova František Jura. Ten se rovněž oblékl do historického oděvu a jako purkmistr prostějovský přijal od Jošta glejt, který Prostějovu zaručoval veškerá práva a privilegia města. Ano, v ten okamžik se hosté Tradičního městského plesu vrátili do doby před 630 lety... U velkolepé události nemohl chybět ani PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Už s dostatečným předstihem bylo avizováno, že letošní Tradiční městský ples bude zasvěcen 630. výročí povýšení Prostějova na město. Velkolepě pojatý zahajovací ceremoniál ale překvapil všechny zúčastněné. Primátor František Jura totiž se členy ostravské agentury Gryff – společností pro zachování historie a romantiky – secvičil opravdu vydařenou scénku, kdy Jošt Lucemburský markrabě Moravský za přítomnosti Petra z Kravař předával purkmistrovi Jurovi glejt s městskými právy pro Prostějov. Ano, v tu chvíli se na divadelních prknech psal rok 1390! „Přijímám všechna nová privilegia, obzvláště to trhové. Ale to hrdelní právo zatím odmítám, situace je nepřehledná,“ rozesmál zcela zaplněný divadelní sál František Jura. „Abyste nelitoval,“ vrátil mu se smíchem Jošt Lucemburský, který si vzápětí s purkmistrem Jurou připil šampaňským.
Slavnostní zahájení třicátého jubilejního Tradičního městského plesu pak ještě pokračovalo a jeho režie se ujali moderátoři Petr Salava s Alešem Procházkou. „Mluvka moravský a mluvka český,“ označil je Petr z Kravař. Od současného primátora Jury, který se bleskurychle převlékl z historického kostýmu purkmistra do moderního fraku, bylo velice sympatické, že si při zahájení plesu pozval na divadelní pódium své dva předchůdce, a sice exprimátory Alenu Raškovou a Miroslava Pišťáka. „Já už jsem minulost, takže jsem rád, že současný Prostějov má ve svém čele velice šikovného primátora. A jak vidím, tak pan Jura má na sobě nádherný frak, což u mě není možné. Já totiž hubnu, takže ten můj mi byl velký a musel jsem vzít zavděk postarším oblekem,“ rozesmál přítomné Pišťák.
Slavnostní zahájení plesu mělo i velmi humorný závěr. Nepovedl se totiž přípitek, kterým všichni tři primátoři chtěli bál konečně zahájit. „Jošt Lucemburský nám utekl se šampaňským,“ zděsil se Aleš Procházka. „Tak si připijeme až vedle v sále, každopádně ples považuji tímto za zahájený,“ utnul čekání na „bublinky“ současný primátor Prostějova František Jura.
Sám ples nabídl velmi bohatý program. V přednáškovém sále vyhrávala k tanci a poslechu prostějovská skupina Romantika, v restauraci Národního domu pak vyznavači lidových písní tančili za doprovodu cimbálovky Olšava z Uherského Brodu, v kavárně vyhrávala skupina Q-Styl a pro mladší účastníky bálu obstarával ve sklepní vinárně diskotékovou hudbu Jaroslav Šmída. V přestávkách mezi tanečními vložkami pak členové a hlavně členky ostravské agentury Gryff předvedli, jak se tančilo a vůbec bavilo ve středověku. Tato vystoupení se setkala s bouřlivým potleskem všech návštěvníků.
Pátečního tradičního plesu se zúčastnily významné osobnosti města Prostějova. Kromě téměř kompletní rady města dorazili i ostatní zastupitelé, a konečně i někteří opozičníci jako například Pavel Dopita, Martin Křupka, Petr Kousal či Zuzana Bartošová. „Já jsem dokonce vyhrál první cenu v malé tombole,“ pochlubil se Večerníku Dopita několika lahvemi slivovice a jiných lahodných moků. Pobavit se na ples přišli také mimo mnohé jiné ředitelka Středomoravské nemocniční Marie Marsová, vedoucí Policie ČR – Územního odboru Prostějov Tomáš Adam, majitel marketingové společnosti TK PLUS Miroslav Černošek s chotí Petrou a mnozí podnikatelé, manažeři či představitelé společenských a kulturních organizací. „Myslím si, že ples byl velmi povedený, i proto jsem zůstala do brzkých ranních hodin,“ svěřila se Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova, na jejíchž bedrech většinou zůstala celá organizace plesu. „Když jsme připravovali s mnoha městskými organizacemi celoroční oslavy výročí povýšení Prostějova na město, přišla jsem s návrhem začlenit do oslav nejen již silvestrovský ohňostroj, ale i městský ples. Nabízelo se totiž spojit Tradiční městský ples s oslavami 630 let města. Jsem velmi ráda, že plesový výbor v čele s primátorem tento nápad odsouhlasil. Konečný scénář pro předání práv městu Prostějov vymyslela agentura Gryff,“ podotkla k přípravám náměstkyně primátora, které se však Večerník nemohl nezeptat, proč letos na plese chyběla známější vystupující osobnost, kterou byla například vloni Leona Machálková. „A vy si snad myslíte, že Jošt Moravský, Petr z Kravař a náš purkmistr František Jura nejsou osobnostmi? Celý program byl zcela tematicky jednotný. Od výzdoby stolů, fotokoutku s rytířskou tematikou přes možnost vyrazit si vlastní minci až po program, který nás zavedl do renesanční doby,“ odpověděla se smíchem Sokolová.
Vrcholem Tradičního městského plesu byla bohatá tombola. „Ta byla nabitá hodnotnými cenami, první cenou byl zlatý šperk od statutárního města Prostějova. Jelikož jsme s primátorem, kolegy a významnými sponzory losovali ceny, vím zcela přesně, že si ho odnesla velmi sympatická dáma v krásných šatech,“ pousmála se náměstkyně Sokolová. Pořadatelům se prodejem losů do tomboly podařilo vybrat 45 300 korun a tento výtěžek putoval do prostějovské Charity. Šek na zmíněnou částku si hned na plese převzal z rukou primátora Františka Jury farář Aleš Vrzala.
„S průběhem plesu jsem byl maximálně spokojen. Proběhl přesně v tom duchu, ve kterém byl připraven. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na organizaci a přípravách podíleli, jsem pyšný na to, že vše bylo vymyšleno do nejmenších detailů. Mám velice pozitivní ohlasy od návštěvníků plesu, což mě samozřejmě velice těší,“ sdělil Večerníku na druhý den po jeho konání primátor František Jura. První muž Prostějova je spokojen i s výší příspěvku pro Charitu. „Už jsem panu faráři Vrzalovi říkal, že mě těší tak vysoká částka. Ve věnování výtěžku z prodeje losů do tomboly pokračujeme už druhým rokem a v této tradici chceme pokračovat i v příštích letech,“ dodal Jura.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...