Dobrý podvečer, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Pár dní poté, co Večerník splnil hned půltuctu prostějovských dětí jejich vánoční přání zaslané na adresu nejčtenějšího regionálního periodika, navštívili členové redakce ve čtvrtek 19. prosince Dětský domov v Prostějově. S sebou vezli plné krabice dárků, které za asistence zástupkyně ředitele Ireny Adámkové rozdali více než čtyřem desítkám dětí. Těsně předtím navíc šéfredaktor PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku Petr Kozák předal do domova finanční dar ve výši pěti tisíc korun. Bylo to odpoledne plné příjemných pocitů, úsměvů a nejen dětské radosti, ale také dojemných chvilek či situací na zamyšlení...

V redakci Večerníku jsme se před vánočními svátky rozhodli navázat na někdejší tradici a podpořit Dětský domov. Tentokrát jsme přitom plumlovský vyměnili za prostějovský. A tak předminulý čtvrtek patnáctka zaměstnanců společnosti Haná Press, která váš oblíbený titul vydává, vyrazila do Lidické ulice, aby se na vlastní oči přesvědčila, jak žijí děti, kterým nebylo tolik přáno. Hlavním cílem mise pak bylo udělat radost. Do domova jsme přispěchali nejen s finančním darem, ale také kopou dárků. V krabicích od večerníkovského Ježíšku byly nejrůznější hry, kopací míč, oblíbená puzzle, ale také třeba i ploutve. „Letos poprvé jsme byli u moře v Chorvatsku, tak to jste se trefili,“ smála se Irena Adámková, zástupkyně ředitele Dětského domova a Školní jídelny Prostějov.
Večerník byl přijat velice mile, v nepřítomnosti ředitele se role průvodce chopila právě Irena Adámková, která nejprve všechny členy redakce pozvala na kávu s cukrovím a chlebíčky. Následně byla zavalena sprškou dotazů. Z více jak půlhodinového povídání jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí nejen o chodu dětského domova a jeho každodenních potřebách, ale slyšeli jsme i zajímavé příběhy svěřenců či svěřenek. Některé z nich měly bohužel hodně smutný začátek, o to příjemnější bývá ten konec. „Dovezli nám holky, kterým řekly, že jedou k policejnímu výslechu skrz domácí problémy, a místo něj už zůstaly natrvalo tady. Trvalo dlouho než se srovnaly, ale dnes jsou dospělé a mají standardní život, jedna dokonce už dvě vlastní potomky. Další děti sem přijely, protože doma byly týrané. To je pokaždé nesmírně složité, dostat z nich ten strach. A úplně nejhorší je, když jim rodiče slíbí návštěvu, dítě čeká ve dveřích a nikdo nepřijede. To jsou pak dva dny, než se otřepe,“ zasáhla přítomné zástupkyně ředitele. Na níc si ovšem nestěžovala. „Musíme být připraveni na všechno... Řešíme běžné starosti s dětmi, jako jsou v každé jiné rodině. Některé zlobí víc, některé méně, s jinými je problém ve škole. Momentálně se nám do okolí domova stahují spolužáci našich dětí, máme tu pak stížnosti od občanů na kouření, tomu jde jen těžko zabránit,“ řekla Irena Adámková.
Čeho si v domově obzvlášť cení a co vítají, jsou dobrá srdce. „Navštěvuje a pomáhá nám řada subjektů i osobností. Jezdí sem i děti, které už z domova vyšly,“ děkuje všem na dálku zástupkyně ředitele. „Snažíme se pro děti vždy v jejich volnu vymyslet program, který by je zaujal. To bývá velice těžké, obzvláště teď během vánočních svátků. Proto jsme velice rádi za nezištnou pomoc, které se nám nyní dostává i od vás,“ dodala Adámková.
Následně šéfredaktor PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku Petr Kozák předal vedení Dětského domova finanční dar ve výši 5 000 korun. Peníze mají být použity pro účely potřeb dětí nebo ke společnému výletu. Vzápětí zástupkyně ředitele provedla výpravu Večerníku po domově, kde se všichni mohli potkat s dětmi a obdarovat je desítkami zakoupených dárků. Jak jsme už zmínili, rozdávaly se míče na kopanou, lega, skládačky, potápěčská výzbroj a další hodnotné dárky. K tomu všemu samozřejmě nemohly chybět bonbóny a mnohé další sladkosti. Dojemné bylo, když někteří ze svěřenců přispěchali s vlastnoručně vyrobenými dárky, které od předminulého čtvrtku zkrášlují redakci Večerníku. „Chtěli jsme před vánočními svátky udělat dětem radost a být trochu užiteční i v tom, s čím takové ústavy nejvíce bojují, tedy s penězi. Jsem rád, že se do akce zapojil celý kolektiv, někteří dokonce přispěchali s vlastními dary, za což klobouk dolů,“ konstatoval při odchodu ze srdceryvné návštěvy Petr Kozák. „Jsme rádi, že jsme malým dětem, které z různých důvodů zůstaly bez rodiny, mohli udělat tolik radosti,“ dodal.

3
Za posledních devatenáct let existence našly pouze tři děti z prostějovského domova umístění v pěstounské péči! Tristní bilance...




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...