Dobré dopoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Jednou v roce na Vánoce všichni valí do Konice! I tak by mohl znít začátek sloky známé písně o tom, že Vánoce, Vánoce přicházejí. Než svátky dorazí i k nám domů, tak se každoročně na celý jeden den zastaví v Konici a na tamním náměstí to rozbalí se vším všudy: nechybí spousta lidí, hudby, punče, bramboráků a ve finále i převelice oblíbený ohňostroj. Ten letošní vyletěl k nebi uplynulou sobotu 14. prosince. A ani tentokrát u toho nechyběl PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Ježíšek si před Vánoci nemusí natáčet budík, už 25 let jej rok co rok spolehlivě probudí konický ohňostroj. Jakmile k němu do nebe doletí první světlice, musí mu být jasné, že je čas začít vyčarovávat dárky pro děti i dospělé. Jinak to totiž už prostě nestihne.
Letošní ohňostroj v režii osvědčené Flame in stars tentokrát vybuchoval do rytmu hudby norského skladatele Thomase Bergersena, který složil muziku například k filmu Piráti z Karibiku. Trval přesně 9 minut a 15 sekund, a i tentokrát si vysloužil zasloužený potlesk na otevřené scéně. A ten u zmlsaného publika, které už na nebi nad Konicí vidělo ledacos, není žádnou samozřejmostí. „Vzpomínám si, jak jsme začínali s úplně malým ohňostrojem. Nyní to děláme už čtvrtstoletí a každý rok se snažíme být lepší a lepší,“ upozornil moderátor celého dne Petr Polák, jehož tatínek Miloš za celou parádou od začátku stojí.
Těsně před ohňostrojem do posledního místa zaplněné konické náměstí bavila kapela Děda Mládek Illegal band. Ani této energické bandě se sice nepodařilo publikum výrazněji rozpohybovat, svojí zběsilou i veselou show si však vysloužila asi zatím nejmasovější pozornost ze všech účinkujících, co se kdy na Vánočních trzích představili. Jako skutečně šťastný tah během jejich koncertu se ukázalo angažování skupiny tanečníků z řad náhodně vybraných dětí a dospívajících, kteří to s kapelou rozparádili přímo na pódiu. Jeden z nich však jednoznačně vynikal. „Ten kluk je fakt skvělý, to je neuvěřitelný,“ komentoval výkon chlapce ve žluté bundě snad každý, kdo jen na chvíli nakoukl na pódium.
Trhy letos kromě celé řady sponzorů finančně podpořil i Olomoucký kraj. „Když někam dáme prachy, tak musím zkontrolovat, jak jsou využité. Když se kouknu kolem sebe, tak bych řekl, že sem bychom měli přisypat. Trhy v Konici jsou perfektní, nedávno jsem byl na trzích v Praze a tam nic pořádného nenajdete. S těmi zdejšími se to vůbec nedá srovnávat,“ nešetřil chválou hejtman Ladislav Okleštěk, který přislíbil, že se přijede podívat i příští rok.
Dopoledne se na tomtéž velkém pódiu na konickém náměstí představili žáci konické ZUŠ, pěvecký sbor Koníček a kapely Oceán a Flames s hosty. Po obědě pak skupina Naostro. Po ohňostroji ještě došlo na losování vánoční tomboly, jejíž výtěžek šel na konto těžce nemocné Marcelky. Program na pódiu zakončilo vystoupení skupiny Tamdem, u stánků s punčem se však diskutovalo dlouho do noci.
Vánoční trhy se v Konici sice konají pouze jeden den v roce, až do 2. ledna lze v galerii na zdejším zámku navštívit tradiční Vánoční výstavu tentokrát i s obrázky Josefa Lady.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...