Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Snad ještě nikdy v historii Smetanových sadů nebyl tento park v centru Prostějova plný lidí nejrůznějšího věku jako právě minulý pátek večer. Okrašlovací spolek města Prostějova společně se svými partnery uspořádal v pořadí již čtvrtý ročník zábavné akce Dýňová stezka. Dvouhodinový program plný zábavy a soutěží pro děti přilákal stovky návštěvníků, mezi nimiž byl i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Hlavními organizátory Dýňové stezky jsou každým rokem Okrašlovací spolek města Prostějova a rodinné centrum Lodička, akce probíhá pod záštitou Zdravého města Prostějov. Do zábavného večera se letos zapojily i mateřské školy z ulic Partyzánská, A. Krále, Hanačka, Květná, Šárka, Žešov, Melantrichova, Libušinka, Dvořákova a Jana Železného.
„Podstatou stezky je projít cestou ohraničenou osvětlenými dýněmi od šesté do dvacáté hodiny, kdy jsou zhasnuté celé Smetanovy sady, a plnit pětici jednoduchých úkolů. Protože je dneska návštěvnost opravdu vysoká, snažíme se nezvyšovat dobu čekání na jednotlivých stanovištích. Po splnění soutěžních úkolů čeká na konci pro děti sladká odměna,“ předeslala Večerníku v potemnělých Smetanových sadech Milada Sokolová, předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějov.
Celé Smetanovy sady byly doslova posety krásnými vyřezávanými a osvětlenými dýněmi. „Je to tady nádherné a moje dvě dcery mají oči navrch hlavy. Na podobné akci jsme poprvé a ty vyřezané a osvětlené dýně podél cestiček působí strašidelně. Však se mě holky pořád drží jako klíšťata,“ smála se Jana Votavová. „Okrašlovací spolek všechny dýně i pomocí taxíku s vozíkem přepravil z Kostelce na Hané od Marciánů a rozvezl do předem přihlášených mateřských školek, kde je děti krásně vyřezaly. A během pátečního dopoledne byly všechny vysbírány a převezeny do altánu Smetanových sadů, kde čekaly na své podvečerní rozmístění a zažehnutí svíček,“ vysvětlila Večerníku původ nádherných dýní Milada Sokolová.
Celá Dýňová stezka musela být náročná jak finančně, tak organizačně. „Náklady na tuto stezku jsou vysoké, letos přišly již na patnáct tisíc korun. Ač se to nezdá, nákup dýní, svíček i drobností pro děti se vyšplhal k této částce. Díky záštitě Zdravého města Prostějov ušetříme na platbě za zábor prostranství a Alena Dvořáková, koordinátorka Zdravého města, letos všechny dýně během pátečního dopoledne převzala z mateřských školek. Náměstkyně primátora a politička Zdravého městaAlena Rašková se pak po celou dobu akce zúčastnila rozdávání drobností dětem,“ prozradilaněco ze zákulisí Sokolová.
Na páteční akci ve Smetanových sadech zavítaly stovky dětí a jejich rodičů či prarodičů. Vysoká návštěva tak byla pro organizátory zadostiučiněním. „Připravených bylo pět stovek registračních kartiček a všechny jsme udaly. Byly i řady dětí v doprovodu příbuzných, ty stezku pouze prošly, aniž by soutěžily. I těm jsme na konci dali alespoň nějakou drobnou sladkost...,“ přidala předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova a náměstkyně prostějovského primátora. „Jsem velmi ráda, že si tato akce konaná již čtvrtým rokem našla své příznivce, a doufám, že má dobrý ohlas. Jsem velmi spokojena a věřím, že i návštěvníci Smetanových sadů. Děkuji všem sponzorům za drobné dary či finanční podporu a mnoha dobrovolníkům na stanovištích za jejich pomoc,“ vzkázala závěrem.













  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...