Dobré ráno, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 V říjnu roku 2019 si Střední škola designu a módy v Prostějově připomíná 100 let od svého založení. První název této instituce byl Státní odborná škola tkalcovská a krejčovská. Škola byla založena 1. října roku 1919. Navazovala na tradici oděvní a textilní výroby v Prostějově.



Velký rozvoj školy nastal především v meziválečném období. Zasloužili se o něj hlavně členové učitelského sboru, zejména svou publikační, vzdělávací i osvětovou činností určenou pro veřejnost. Období rozkvětu bylo přerušeno okupací Československa. Řada vyučujících byla pro své protiněmecké smýšlení propuštěna, celé ročníky žáků pak nastoupily na nucené práce do Říše. V roce 1949 nastaly zásadní reformy školství, které pokračovaly v 50. letech. Výuka byla do roku 1989 směřována k výchově techniků pro velké státní průmyslové oděvní podniky, nejen pro OP Prostějov. V možnosti uplatnění svých absolventů byla škola ve značné výhodě, až do roku 1954 byla jedinou školou tohoto typu v Československu s dlouholetou tradicí vzdělávání v oděvní oblasti. Škola také vystřídala několik názvů, až se konečně v roce 1954 ustálil název Střední průmyslová škola oděvní Prostějov. Tento název si nesla po celých 57 let.
V roce 2011 škola změnila radikálně svou tvář. K tradičnímu oboru oděvnictví přijala do své vzdělávací nabídky další dva obory – obor Multimediální tvorba a obor Užitá malba a design interiéru. Tyto změny se promítly i do změny názvu, od roku 2011 škola nese název Střední škola designu a módy.
Oslavy stého výročí vyvrcholí prábvě v měsíci říjnu. Již tento pátek čtvrtého se koná galavečer ke 100. výročí založení školy v Městském divadle v Prostějově. O den později vás škola uvítá na akci Den otevřených dveří.
Všechny své absolventy i prostějovskou veřejnost srdečně zveme k účasti na oslavách.

VYHRAJTE VSTUPENKY NA DOTEKY MÓDY

Pro všechny milovníky módy vám PROSTĚJOVSKÝ Večerník ve spolupráci se SŠDAM přináší již tradiční soutěž o dvě vstupenky na galavečer Doteky módy. Jelikož v letošním roce slaví Střední škola designu a módy 100 let od svého založení, proběhne akce v Městském divadle v Prostějově tento pátek 4. října od 19:00 hodin.
Program bude věnovaný oslavám výročí a přehlídkám současných studentů SŠDaM, hostů a absolventů školy. Chcete se zúčastnit módního galavečera? Pak stačí znát správnou odpověď na soutěžní otázku, která není nikterak složitá:
KTERÉ VÝROČÍ LETOS SLAVÍ STŘEDNÍ ŠKOLA DESIGNU A MÓDY?

Své odpovědi zasílejte prostřednictvím e-mailové adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. s heslem „DOTEKY MÓDY“. Zavolat svoji odpověď nám můžete také na známé telefonní číslo 582 333 433 či zaslat SMS zprávou na telefonní číslo 608 960 042, případně přijďte osobně do redakce na Vápenici 19.
Na odpovědi čekáme v redakci do středy 2. října do 12:00 hodin. Výherci budou kontaktováni telefonicky a jejich jména pak uveřejněna v příštím vydání Večerníku. NEZAPOMEŇTE PROTO UVÉST TELEFONICKÝ KONTAKT!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...