Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Jste z Hané? A poznali byste žito od ovsa a pšenici od ječmene? Věděli byste, jaký rozměr má ar a čím se dříve vázalo obilí do snopů? Pokud ne, pak jste uplynulou sobotu 17. srpna neměli chybět v Pivíně na Dožaté. Nejenže lidé mohli při hudbě zavzpomínat na doby, kdy „zlatá Haná“ dostala přívlastek dle obilných lánů, a nikoliv dle barvy v posledních letech hojně pěstovaného biopaliva. Večerník se na akci víkendu vypravil.

Chuť oslavit krásu, hudbu, fyzickou práci, vzpomenout si na ty, kteří po stejné zemi chodili před námi, poděkovat za úrodu a nezapomenout na ty, kteří mají nedostatek. To jsou v kostce hlavní a velmi dobré důvody, proč pořádat takovou akci, jakou je Dožatá v Pivíně.
Kdo tedy chtěl vidět dívky, jejichž přirozená krása vynikla v barevných krojích, poslouchat výtečnou hudbu, zkusit si, jaké to je, kosit kosou, připomenout si, jak se žilo v minulosti a uvědomit si, že dostatek jídla a pití vůbec není samozřejmostí, ten měl šanci na akci, kterou Divadelní společnost Větřák pořádá již od roku 1997. „Každoročně vyrážíme na pole posíct zbytek obilí. Poté je svážeme do snopů, naložíme na vůz a pak vymlátíme na staré mlátičce Wichterle a Kovářík z roku 1937,“ popsal Jiří Vrba s tím, že v dalších ohledech je program každý rok jiný. „Loni jsme tu měli přehlídku čtrnácti traktorů, letos jsme připravili soutěž v pojídání tvarůžků. Pozvali jsme rovněž jiné soubory jako v předchozích letech. Například na pole nás tentokrát doprovodila Hanácká mozeka Litovel,“ přiblížil.
Kromě místních dětí se tradičně představily také soubory z Hrušky a Prostějova. O hudbu se do pozdní noci starala Holóbkova dechová mozeka z Protivanova. Vůbec poprvé do Pivína dorazil soubor Hatě z Tovačova. „Mně se tady líbí a už se těším, jak si budu moci zatancovat,“ prozradila tříletá Klárka, která už se souborem pravidelně jezdí po všech koutech naší vlasti. Ostatně lidé v krásných krojích nad těmi v civilním oblečení na akci mírně převažovali. „Jsem tu poprvé a je to perfektní podívaná. Je to tady, jako by se člověk ocitl v dávné minulosti, můžete se podívat, kam až sahají vaše vlastní kořeny. S velkou chutí jsme se se synem pustili také do luštění nejrůznějších kvízů. Jen škoda, že si sem nenašlo cestu víc lidí, hodně by se dozvěděli nejen o naší historii a krajině, ale i o sobě samých,“ zhodnotil jeden z návštěvníků.
Mnozí obyvatelé z Pivína jsou společenští a nezkazí žádnou legraci. Po Dožaté to budou moci opět potvrdit poslední srpnový den, kdy se vypraví do Nezamyslic. Konat se tam bude akce Mikroregion Němčicko se baví, na níž se při originálních soutěžích utkají zástupci hned sedmnácti obcí.




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...