Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

28 ambrozovaŠkolu ve Vrahovicích čeká po prázdninách velké loučení. Oblíbená kantorka Vlasta Ambrožová, která na tomto institutu působí už více jak dvacet let, odchází do důchodu. K jejímu rozhodnutí opustit místo ředitelky ZŠ Majakovského notně přispěla také únorová tragická smrt čtyřiatřicetiletého syna Davida, který za stále nevysvětlitelných okolností zemřel po zánětu slepého střeva...

Jednašedesátiletá Vlasta Ambrožová působila ve školství již od roku 1975 a práce s dětmi pro ni znamenala fakticky celý život. „O tom, že budu učit, jsem snila už jako malá holka. Měla jsem vzor ve své tetě, která byla také učitelkou. Ten sen se mi nakonec splnil a nikdy jsem toho nelitovala. Svoji práci miluji, zcela mě naplňovala, stejně jako mě bavilo věci organizovat z pozice ředitelky školy. Už nyní cítím, že ten zápřah a adrenalin mi bude hrozně chybět...,“ svěřila se v exkluzivní zpovědi pro Večerník Vlasta Ambrožová, která se při našem rozhovoru neubránila dojetí. „Naštěstí kantořinu úplně neopouštím. Na škole zůstanu i po prázdninách, budu zde mít alespoň malý částečný úvazek. Zároveň budu k dispozici novému vedení školy, pokud bude chtít s čímkoliv poradit či pomoci..,“ dodává jedním dechem se stejnou obětavostí, jako celý život učila i vychovávala.
Škola ve Vrahovicích, kam chodí celkem 236 dětí, nedávno získala prestižní titul „Zdravá škola“. Dle vyjádření rodičů dětí, které ji navštěvují, vyniká toto zařízení příjemnou a přátelskou atmosférou. Na jejím vytvoření se podílí sehraný kolektiv zaměstnanců včetně paní ředitelky. „Mám pocit, že všechny problémy, které je třeba na naší škole řešit, se zde i úspěšně řeší. Přitom mám jednoznačně kladné reakce a to jak ze strany rodičů jednotlivých žáků, tak i od lidí ´zvenku´. Zásluhu na tom jednoznačně má i paní ředitelka, se kterou do důchodu odejde slušný a laskavý člověk, který měl rozhodně rád děti,“ vyjádřil se jeden z rodičů a zároveň předseda školské rady Václav Tomek.    
Vlasta Ambrožová ve své praxi razí heslo, že úkolem učitele není pouze si odučit, jak se říká, to své a jít domů... Práci s dětmi tak zasvětila i spoustu svého tzv. volného času. Od počátku své pedagogické dráhy se podílela na přípravě chemických olympiád, coby členka českého svazu zahrádkářů vzbuzovala v dětech zájem o zeleninu i květiny a svým zápalem je dokázala nadchnout pro práci na čerstvém vzduchu. „V těchto svých aktivitách bych chtěla pokračovat i nadále,“ potvrdila Večerníku Ambrožová.

Smrt milovaného syna ovlivnila vše   

Letošní odchod do důchodu v případě vitální paní ředitelky spoustu lidí včetně žáků vrahovické školy překvapil. Tento krok bohužel bezprostředně souvisí
i s obrovskou tragédií. Její čtyřiatřicetiletý syn David letos v únoru po komplikacích spojených se zánětem slepého střeva zemřel v prostějovské nemocnici. Zůstal po něm dvanáctiletý syn a hluboce zarmoucená rodina. „Něco takového si nedovedete představit. Stále se nemůžeme zbavit pocitu, že zemřel naprosto zbytečně. Můj muž se na pět měsíců úplně zhroutil a i pro mě je každé pomyšlení na Davida hrozně bolestivé. Stačí, když vidím třeba policisty, jak dohlíží na bezpečnost u přechodu u naší školy. Vždy si na syna vzpomenu a rozpláču se, vždyť i on pracoval právě jako policista...,“ zalykala se Vlasta Ambrožová v slzách.
Více se k celé záležitosti nechtěla oficiálně vyjadřovat, věc totiž stále šetří Policie ČR. Rodinná tragédie však ovlivnila úplně vše. „Dlouhou dobu se mi dařilo mít milovanou práci i pohodové rodinné zázemí. To je vše, co člověk potřebuje k pocitu štěstí. Jenže po synově smrti byla tato harmonie narušena a bude asi trvat ještě hodně dlouho, než se s jeho odchodem dokážeme smířit,“ zmínila se Ambrožová. „Jestli vůbec někdy...“
Za dobu působení Vlasty Ambrožové začala Základního škola ulice Majakovského ve Vrahovicích mimo jiné využívat budovu stacionáře coby školní družiny, vybudovala se na ní nová tělocvična a loni v prosinci byla otevřena nová třípodlažní budova školy s krásnými učebnami i školní jídelnou.  Odstupující ředitelka svému nástupci přeje, aby se mu podařilo navázat na to dobré, co se doposud podařilo vytvořit. „Je tu skvělý kolektiv lidí. Věřím, že škola bude prospívat, i když opustím svoji funkci,“ uzavřela Vlasta Ambrožová.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...