Dobrý večer, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Skvělá a velice atraktivní akce, která ve čtvrtek 30. května přitáhla na prostějovské letiště přes patnáct stovek návštěvníků.

Bojový 102. průzkumný prapor generála Karla Palečka uspořádal Den otevřených dveří, při němž především školákům vojáci předvedli spoustu atraktivních ukázek, zcela zpřístupnili veškerou bojovou techniku a z nebe na zem poslali také vojenskými akcemi ošlehané výsadkáře. A když se k tomu všemu přidalo příznivé počasí, o úspěchu akce nemohlo být pochyb. U toho prostě Večerník nemohl chybět.
Lokalita, do které se za normálních okolností nemůžete a hlavně nesmíte vůbec dostat. Tentokrát byl ovšem areál prostějovského vojenského letiště dokořán otevřen, i když návštěvníci včetně redaktora Večerníku museli při vstupu do areálu projít důkladnou bezpečnostní prohlídkou.
Den otevřených dveří na letišti však naši elitní vojáci zvládli dokonale a nebylo divu, že už před osmou hodinou ranní mířily do Letecké ulice davy školáků nejrůznějšího věku. Právě pro ně vojáci 102. průzkumného praporu celou akci připravili. „Chtěl bych poděkovat všem členům našeho organizačního štábu, protože připravit tak velkou akci nemůže být logicky dílem jednoho člověka. Chystali jsme ji dlouho dopředu, protože zabezpečit přítomnost vojáků a hlavně techniky v jediný den na jednom místě, to dá fušku. Hlavně co se týká vrtulníku nebo zorganizování přeletu stíhaček z Čáslavi,“ řekl Večerníku přímo na letišti podplukovník Pavel Hriník, velitel 102. průzkumného praporu generála Palečka v Prostějově. „Zkušeností máme ale dost z minulých ročníků Dne otevřených dveří, takže z těch jsme vycházeli i letos. A jsem rád, že je zde přes 1 500 dětí a vidím tady i pár desítek dospělých návštěvníků, tedy kromě učitelů,“ pousmál se velitel praporu.
Vojáci předvedli na prostějovském letišti například ukázky zbraní, techniky a materiálového vybavení průzkumníků, seskoky i slanění výsadkářů, provedení přepadu vozidla s teroristy, ukázku bojového umění Musado, ukázky výcviku psů, útok vojenské policie na chráněnou osobou a spoustu dalších a dalších dynamických ukázek. Nechyběla ani přehlídka pilotáže vrtulníku či přelet Gripenů z čáslavského letiště.
Pro vojáky měla tato čtvrteční akce i jiný smysl. Při pohledu na malé chlapce, kteří s očima navrch hlavy pozorovali ukázky bojových umění, přepadení vozidla s teroristy či seskoky výsadkářů, bylo vidět, že mnozí z nich by se rádi v budoucnu oblékli do zeleného mundúru. „Samozřejmě se tady snažíme ukázat všechno, co umíme a co také běžně děláme v bojových podmínkách. A možná právě dnes, při prvním kontaktu s vojáky zaujme naše činnost kluky i holky natolik, že v pozdějších letech si vojnu vyberou jako své zaměstnání a armáda je prostě bude bavit. To bychom byli samozřejmě rádi,“ nezakrýval podplukovník Pavel Hriník. On sám byl za všechny organizátory viditelně nadšen nejen účastí návštěvníků, ale i tím, že vše při akci klaplo do posledního písmenka. „Náš kaplan navíc vymodlil příznivé počasí, byť jsme původně měli obavy, že bude pršet. Jsem rád, že akce plní svůj účel, děti jsou spokojeny s množstvím atraktivních ukázek a naši vojáci se mohou předvést nejen před školáky z prostějovských škol i celého regionu, ale také před svými vlastními dětmi a rodinami. Než odjedou znovu do bojových misí,“ uzavřel před Večerníkem velitel praporu Pavel Hriník.






  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...