Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Statutární město Prostějov zaznamenalo fenomenální a historický úspěch. Po vítězství v prestižním výzkumu Město pro byznys v rámci Olomouckého kraje triumfovalo i v celostátním finále! Velice významné ocenění převzal primátor František Jura, se kterým na pomyslné stupně vítězů vystoupili také starosta Humpolce a primátor Brna.

Prostějov se podnikatelsky skvěle rozvíjí, což mu zajistilo vítězství v celorepublikovém srovnání výsledků výzkumu Město pro byznys. Na finálových stupních vítězů výzkumu ho následují stříbrný Humpolec a bronzové Brno. Výzkum již jedenáctým rokem hodnotí podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy ve všech obcích s rozšířenou působností v České republice.
Srovnávací výzkum jednoznačně ukázal, že Prostějov je podnikatelsky nejatraktivnějším městem nejen v Olomouckém kraji, ale i v celé České republice! Zasloužil se o to vstřícný přístup magistrátu k podnikatelům i výhodné podmínky pro podnikání. „Mám z tohoto ocenění velkou radost a podle informací, které jsme v Praze slyšeli, je město Prostějov vnímáno velice pozitivně. Vyhlašovatelé mimo jiné ocenili i velmi kvalitní a rychlý postup úřadu při vyřizování podnětů podnikatelů a živnostníků. Hodnoticí komise osobně, coby mystery klient (utajený zákazník - pozn. red.), úřady navštěvuje, takže má možnost situaci vyhodnotit přímo na místě,“ dmul se pýchou prostějovský primátor František Jura (ANO 2011). „Prostějov je výborné místo pro život a podnikatelské prostředí s tím naprosto souvisí. Město pro byznys je velké ocenění, kterého si vážíme. Jsme rádi za kvalitní podnikatelské prostředí a také za to, že máme ocenění Přívětivý úřad. Je to úřad, který dává jasné informace v dostatečné rychlosti a kvalitě. Náš magistrát pracuje, a to nejen pro podnikatele, rychle a kvalitně. Aktuálně přemýšlíme o dalších pobídkách pro podnikatele v malé průmyslové zóně," uvedl primátor Prostějova František Jura. Za město Prostějov se vyhodnocení výzkumu zúčastnil i náměstek primátora Jiří Rozehnal.
Prostějov podle hodnotitelů výzkumu vykazuje skvělé výsledky v aktuálním rozvoji podnikatelského prostředí. Má velmi vysoký podíl právnických osob, vysoký podíl malých a středních firem, stejně jako vysoký růst počtu ekonomických subjektů. Pracovní trh zaznamenává velmi nízkou nezaměstnanost, podnikatele láká dobrá dopravní dostupnost města. V přístupu veřejné správy boduje Prostějov zejména výbornou komunikací s podnikateli. Má velmi kvalitní webové stránky z pohledu podnikatele, dále kvalitní elektronickou komunikaci, která je v rámci výzkumu ověřována mystery testováním. „Být první v rámci celé České republiky je velký úspěch. Prostě je vidět, že dlouhodobě město výborně funguje. Potvrzuje se, že předchozí politická vedení města pracovala velmi dobře, a to současné vedení určitě v nastoleném trendu pokračuje,“ sdělil Večerníku Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Prostějova. „Je to významné ocenění pro naše město, a to nejen pro jeho vedení, ale hlavně pro všechny, kteří tady podnikají,“ myslí si také další náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a Nezávislé osobnosti města Prostějov).
Historické vítězství v prestižním výzkumu může mít pro Prostějov velice významné důsledky. „Určitě. Toto hodnocení, že jsou u nás ve městě dobré podmínky pro podnikání, může být důležité pro nejrůznější investory, kteří se rozhodují, kde založit nový podnik a jistě přihlíží i k podobným žebříčkům. V neposlední řadě se jedná o reklamu a pozitivní zviditelnění našeho města,“ je přesvědčena Sokolová. „Je to především prestižní záležitost. Myslím si, že Prostějov tím potvrdil své kvality, o kterých někteří neustále pochybují,“ upozornil Pospíšil také na častou a naprosto neadekvátní kritiku některých opozičních zastupitelů, kteří práci magistrátu či jeho současného i minulého vedení zpochybňují.
Jak informují webové stránky Města pro byznys, cílem výzkumu je vytvořit diskusní platformu na téma možnosti malého a středního podnikání ze strany samospráv. Podstatou výzkumu je komplexnost a ojedinělost. Dosavadní projekty přinášely důležité informace, avšak pro určení nejlepšího podnikatelského prostředí mají jen dílčí vypovídající hodnotu – informují podnikatele o rozvoji informačních služeb v regionu, aktivizují obyvatele, nebo se zaměřují pouze na velká města. Srovnávací výzkum Město pro byznys se od ostatních projektů odlišuje nejen rozsahem, ale i množstvím sledovaných kritérií. Do výzkumu je automaticky zapojeno 205 měst s rozšířenou působností a 22 městských částí města Prahy. Město pro byznys zahrnuje všechny oblasti, které mají pro podnikatele a firmy strategický význam.

MĚSTO PRO BYZNYS 2018

1. Prostějov
2. Humpolec
3. Brno
4. Olomouc
5. Jihlava
6. Pardubice
7. Frýdek-Místek
8. Zlín
9. Pacov
10. Pelhřimov
11. Jablonec nad Nisou
12. Hranice
13. Uherské Hradiště
14. Dobruška
15. Brandýs nad Labem / Stará Boleslav

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...