Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 V pátek odpoledne se na Pernštýnském náměstí v Prostějově slavnostně odhalovala nová pamětní deska „WOLKER VS WOLKER“, která je po desce neznámého čtenáře umístěné v Městské knihovně Prostějov druhou v řadě. Slavnostního aktu se kromě primátora a jeho náměstků zúčastnili další hosté i zvědaví zástupci prostějovské veřejnosti. Na akci samozřejmě nemohl chybět architekt Miloš Karásek, mimo jiné i autor sochy sedícího Wolkera na lavičce na náměstí T. G. Masaryka.


„Koncept dememoriálních desek vychází z tradiční formy pamětních tabulí, ale jejich podstatou je vytvoření významového paradoxu. Dílo cíleně pracuje s absurdní poetikou výtvarně literárního nonsensu atakujíc svou zdánlivou nesmyslností diváka. Smyslem této zápletky je intelektuální útok na jeho vědomí, snaha o vtažení do informační hry a následné spuštění volného asociačního myšlení,“ vysvětlil při úvodním proslovu smysl desek jejich autor Miloš Karásek. „V žulové desce vysekaný text formálně tvoří dvě samostatné roviny, a to informační a poetickou. První část je nositelem časoprostorového nonsensu, druhá představuje fragment Wolkerovy básně. Poetizuje celkové vyznění a potvrzuje vztahovou autenticitu díla. Do textové plochy tabule jsou zakomponovány dvě poloviny básníkovy busty ve vzájemném dialogu, jež tvoří vizuální paralelu intertextuální hry. Celek tak tvoří výtvarně suverénní objekt s filozofickým podtónem nepostrádajícím skrytý humor,“ dodal na vysvětlenou architekt, který je mimo jiného také autorem bronzové sochy Jiřího Wolkera sedícího na lavičce na náměstí T. G. Masaryka. Umístění dememoriální desky na fasádu městského domu na Pernštýnském náměstí tvoří další magický bod v živém organismu města. Celou páteční akci zaštítil primátor města Prostějov František Jura. „Jsem za tento projekt velice rád a rád jsem i za to, že moje předchůdkyně paní Alena Rašková zahájila s Milošem Karáskem spolupráci již před dvěma lety. Socha Jiřího Wolkera a první dememoriální deska byly jeho začátkem, dnes pokračujeme. Každým rokem bychom chtěli něco z Wolkera připomenout. Básník k Prostějovu jednoznačně patří,“ prohlásil při slavnostním odhalení desky František Jura. Slavnostního odhalení se za město Prostějov zúčastnily náměstkyně primátora Milada Sokolová a Alena Rašková, která u projektu Wolker stála od samého začátku. Podívat se přišli i náměstci Jiří Rozehnal a Jan Krchňavý, potěšit se vzpomínkou na prostějovského básníka dorazily i bývalá senátorka Božena Sekaninová či ředitelka prostějovského muzea Soňa Provazová. „Objekt na Pernštýnském náměstí je součástí projektu WOLKER, jenž vzdává hold svému slavnému rodákovi, vytváří novou urbánní mytologii a sofistikovaným způsobem směřuje k výtvarné revitalizaci Prostějova. Odhalení dememoriální desky „WOLKER VS WOLKER“ bylo na dnešní den naplánováno proto, že se jedná o den výročí básníkových narozenin, tedy 29. března,“ uzavřel autor desky Miloš Karásek. Hudební doprovod akce zajistilo dívčí kvarteto Saxany ze Základní umělecké školy Vladimíra Ambrose. Průvodním slovem provázel slavnost ředitel Městské knihovny Prostějov Aleš Procházka.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...