Dobrý večer, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Všichni jsme blázni, ale jen někteří z nás si to dokážou naplno užít. Právě takoví vyrazili minulou sobotu ven ze svých obydlí, aby rozveselili sousedy v celé řadě vesnic po prostějovském regionu. I letos se jim za do dostávalo jednohubek, chlebíčků, sekané, koláčků, štrůdlu, čaje a samozřejmě i slivovice. Nejvíce masek se opět sešlo v Horním Štěpánově, skutečně veselo bylo ovšem všude, kde se do oslav ostatků pustili. A Večerník navštívil hned několik míst...



Je to na každém z nás. Můžeme si sednout k televizi či počítači a čekat, až nás někdo nebo něco pobaví. Můžeme se však také rozveselit sami a rozesmát přitom třeba i všechny kolem nás. Ideální příležitostí k tomu druhému jsou nepochybně ostatky neboli konec masopustu.

Oproti pátku se na druhý den vyčasilo. Hned od sobotního rána se tak před zahájením III. ročníku prostějovského masopustu scházely u muzea na náměstí T. G. Masaryka skupinky natěšených lidiček. „Vnučka je zvědavá na to, jak budou věšet pašíka a porcovat ho. Ještě nikdy to neviděla a já si na to z mládí snad už ani nepamatuju,“ smála se seniorka, která držela za ruku desetiletou holčičku ve chvíli, kdy řezník Krkovička se svojí ostravskou partou věšel čuníka na háky. Slavnostní zahájení masopustu začalo v deset hodin dopoledne a zúčastnili se ho snad všichni vedoucí činitelé prostějovské radnice. Ještě před zahajovacími proslovy však náměstím prošel první ze tří průvodů masek a maškar, což se neobešlo bez ryku a potlesku přihlížejícího publika. „Pojďte za námi, vy chudí i bohatí, prostě všichni, kdo jste hezcí nebo škaredí, masopust je dneska pro všechny! Vítejte, milí Prostějované, masopust je slávou hojného jídla a pití, tak si ho užívejte dosyta,“ vyzval stovky zúčastněných návštěvníků, kteří se tlačili na rynku před muzeem, Jaroslav Nitka zvaný řezník Krkovička. Vzápětí dal slovo primátorovi Prostějova Františku Jurovi, který masopust oficiálně zahájil. „Jsem rád, že jste dorazili nejen z Prostějova, ale i širokého okolí. Přišlo vás tolik, že tady určitě bude skvělá atmosféra a celý den si všichni užijete. Těší mě, že před třemi lety tato masopustní tradice v Prostějově vznikla, a věřím, že bude i nadále pokračovat,“ pronesl Jura.
Hned po proslovu primátora se davy lidí přesunuly k praseti, které zatím leželo na dřevěném stole připraveno k zavěšení na háky. A to už byla práce pro řezníka Krkovičku a jeho pomocnice. „Jako každý rok se vás ptám, jak pašíka pojmenujeme. Já vím, že v jiných městech mu při masopustech dávají jména jako třeba Miloš nebo Andrej, ale my tady v Prostějově zůstaneme u tradičního Pepy, co říkáte? Můžu vám o něm říct jen to, že jeho matka byla pořádná svině a otec velký kaňour,“ rozesmál publikum Krkovička. „Děti, nebojte se, pohlaďte si naposledy pašíka a poplácejte ho po šunkách, dřív než ho natáhneme a začneme porcovat,“ vybídl ještě řezník nejmenší drobotinu.
A zatímco se řezník Krkovička se dvěma pomocnicemi dal do porcování prasete, čímž zároveň začala výroba jitrnic, jelit, prejtu, tlačenky a vonící prdelačky, začala na náměstí ta pravá masopustní zábava. Následovala jedna pohádka za druhou hraná převlečenými maškarami, vystoupili kejklíři, komedianti, kouzelníci a k tomu všemu vyhrávala masopustní kapela. Zejména děti byly u vytržení, když si mohly vyzkoušet stará lidová řemesla. Především kovář byl k té nejmenší drobotině velice shovívavý a nechal je kout železo, dokud bylo žhavé. Návštěvníci masopustní soboty v Prostějově měli k dispozici dvě desítky stánků, prodával se trdelník, výrobky uměleckých řezbářů, starých řemeslníků, turecký med a největší fronta lidí stála u stánku s uzeným, klobáskami, špekem či zabijačkovými pochoutkami. Samo tradiční rozlévání zabijačkové polévky začalo asi o hodinu dříve, neboť řezník Krkovička se už nemohl dívat na obrovskou frontu lidí, kterým se sbíhaly sliny...
Třetí masopust v Prostějově se vydařil a Večerník během celého dne nezaznamenal jedinou negativní reakci. Takže opět s maškarami a řezníkem Krkovičkou za rok!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...