Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

„Bohužel jsme se narodily ve špatném století,“ litovaly studentky Střední zdravotnické školy Prostějov, když si prohlížely bohatě zdobené dobové šaty vystavené v prostorách hradu Šternberk. Ve středu 17. října se uzavřel letošní ročník naší jedinečné soutěže „O nejoriginálnější tablo PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku 2018“, kterou letos vyhrála právě „zdravka“ se svým tablem umístěným na europaletě. Vítězní maturanti tentokrát jednu ze svých cen přenechali „nastupující generaci“...

Výlet na hrad Šternberk udělal definitivní tečku nejen za kláním tabel, ale i za letošním létem, které začalo v dubnu a trvalo až do poloviny října. Ve slunečném a stále teplém počasí se vypravili ve středu 17. října z prostějovského hlavního nádraží vlakem do Šternberka dva studenti, osmnáct studentek, a dva kantoři Střední školy zdravotní v Prostějově. Většina „účastníků zájezdu“, který PROSTĚJOVSKÝ Večerník ve spolupráci s hradem Šternberk pořádá již od roku 2012, byla tentokrát o čtyři roky mladší, než tomu bývalo zvykem.
„Věcné dary včetně těch tekutých si maturanti nechali pro sebe, vlastní výlet však věnovali novým studentům své třídní učitelky Šárky Pavlovské. Bezprostředně po maturitách panoval velký frmol a nyní se už všichni rozletěli do světa. Někteří studují na vysokých či vyšších odborných školách, další již pracují, takže je téměř nemožné, aby se všichni sešli,“ vysvětlil Martin Mokroš, zástupce ředitelky školy a také dlouholetý spolupracovník Večerníku, který si výlet rovněž nenechal ujít.

Průvodci zatleskali
Studenti a zejména studentky si na starobylém hradě postupně prošli kapli, rytířský sál, jídelnu a celou řadu dalších místností včetně nedávno rekonstruované a nově otevřené hradní kuchyně. Mimo jiné je zaujaly stovky let staré mapy, které někteří z nich velice podrobně prostudovali. „To jsem netušila, že zde objevím nejen Prostějov, který se tu jmenuje Prostnitz, ale i Lešany označené jako Leschan. Právě v této vesnici žiji se svým tatínkem a závodím za místní hasiče,“ prohlásila Klára Faltýnková, která společně s ostatními na závěr prohlídky průvodci po hradu zatleskala.
Spokojení byli i kantoři. „S letošními maturanty se mi po celé ty čtyři roky strašně hezky žilo. Byla to třída plná ochotných a šikovných mladých lidí. Čas je však neúprosný a než jsem se nadála, už jsem se s nimi musela rozloučit. Chtěla bych jim prostřednictvím Večerníku za všechno poděkovat. Jejich následovníci rovněž vypadají velice nadějně a myslím, že si výlet zaslouží. Jen je nechci moc přechválit, abych to nezakřikla,“ prozradila s úsměvem třídní učitelka Šárka Pavlovská, která má na škole na starost také prevenci patologických jevů.

„Kam pojedeme příště?“
Celý výlet proběhl bez problémů, k zádrhelu došlo až v samém závěru, kdy redaktor Večerníku vyrazil nakoupit očekávané „překvapení do vlaku“, ten mu však ujel v důsledku toho, když nedodržel původně ohlášené zpoždění. A tak se všichni zúčastnění dočkali svačinky až následující den... „Vzali jsme to s humorem a lítostí, že na České dráhy fakt není spolehnutí ani v řádném čase, ani v tom zpoždění,“ poznamenal známý glosátor Martin Mokroš.
Noví studenti prostějovské „zdravky“ nastoupili do školy v září a už mají za sebou adaptační kurz v Jeseníkách i tento výlet na hrad Šternberk. „Z obou výletů byli skutečně nadšení a nebáli se to dát najevo. Taky se mě už začínají vyptávat, kdy zase někam pojedeme,“ uzavřela s úsměvem Šárka Pavlovská.




43 lista hrad



Celou reportáž najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 22. října

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...