Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Styl a úroveň. Těmito dvěma slovy lze nejlépe vystihnout premiérový Zámecký ples, který se poslední srpnovou sobotu konal pod širým nebem u oranžerie v parku v Čechách pod Kosířem. Zhruba půl druhá stovka návštěvníků dostala jedinečnou příležitost tančit na hudbu osmnáctičlenného orchestru hrajícího prvorepublikové taneční šlágry. U toho prostě Večerník nemohl chybět!

Úžasné šaty, stylové účesy i líčení, dobové doplňky a v neposlední řadě také vybrané chování dam i pánů. Tohle vše nešlo přehlédnout při premiérovém ročníku Zámeckého plesu, kterému se dokonale podařilo vytvořit iluzi sladkého života prvorepublikové smetánky. Téměř všichni jeho účastníci totiž vypadali, jako kdyby se účastnili exkluzivního večírku, na němž bude Oldřich Nový svádět Adinu Mandlovou. Když se k tomu přidalo neodolatelné kouzlo krásného prostředí teplé srpnové noci, byla iluze prvorepublikového ráje dokonalá.
„Tuto akci jsme připravili v rámci oslav kulatého výročí vzniku Československa. V době první republiky tady na zámku žil hrabě Silva Tarouca, který rozhodně nebyl příznivcem demokratického zřízení. Doufejme tedy, že se ve svém zhruba sto padesát metrů vzdáleném hrobě hrůzou neobrací a že vše bere spíše jako návrat noblesy na svůj zámek,“ vyjádřil se kastelán zámku Martin Váňa.
O předtančení se na plese postaral Tomáš Komenda s Barborou z olomoucké taneční školy. Oběma to na parketu nejen slušelo, ale skutečně to mezi nimi i jiskřilo.
K jedněm z vrcholů celého večera pak patřila módní přehlídka dobových kostýmů filmových hvězd, jako například Adiny Mandlové nebo Svatopluka Beneše, kterou se pořadatelům podařilo získat ze soukromé sbírky pražské fanynky starých filmů.
U vstupu do prostoru před oranžerií pak přítomné upoutal zaparkovaný automobil Wikov 35 vyrobený v roce 1932 v Prostějově. Vůz pro tuto příležitost zapůjčil Jaroslav Vaverka a mnoho lidí využilo příležitost se u něj vyfotografovat.
Jedním z vrcholů celé akce pak bylo překvapení, ve kterém vystoupilo pět amatérských herců a tři taneční páry. „Připravili jsme si takovou exkurzi do filmu Kristián,“ prozradila edukační pracovnice zámku Lenka Faltýnková, která celou záležitost zrežírovala.
Na zámek zamířily i tváře dříve známé ze stránek Večerníku. „Zhruba rok již pracuji v prostějovské knihovně a máme v ní skvělý kolektiv. A tak jsme se rozhodli společně vyrazit na tuto akci,“ svěřla se bývalá externí redaktorka Petra Hežová.
První ročník Zámeckého plesu tak nabídl mnohé z toho, co dnešní společnost mnohdy postrádá: eleganci a slušnost. „Lidí přišlo naštěstí dost, takže věřím, že se akce konala sice poprvé, ale nikoliv naposledy,“ pousmál se kastelán Martin Váňa.
Už brzy budou moci lidé na zámek zamířit na celou řadu dalších akcí. V neděli 2. září tu pro ně bude připravena hudební pohádka Příběhy slůněte Babára, v pátek 7. září koncert legendárního Olympicu, o týden později inscenace Hotel mezi dvěma světy a na svátek svatého Václava Velké setkání Hanáků.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...