Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

17 ministr_zdravUprostřed minulého týdne (24. až 26. dubna) proběhlo výjezdní zasedání Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Olomouckém kraji. Přestože ministr zdravotnictví České republiky Leoš Heger na avizovanou středeční návštěvu do prostějovské nemocnice nedorazil, na odpolední setkání se zástupci zdravotnických zařízení Olomouckého kraje už ano. Se členy zdravotních pojišťoven a krajské samosprávy diskutoval o řadě témat, především pak ohledně investičních plánů zdejší nemocnice pro letošní rok. Následně se zúčastnil i pracovní večeře.

17 zdravotnictvi2Ohlášená návštěva ministra zdravotnictví Leoše Hegera v prostějovské nemocnici se nekonala, zástupci zdravotních pojišťoven a krajské samosprávy měli přesto možnost seznámit se s modelem fungování Středomoravské nemocniční, která je provozovatelem nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku. Hostitel setkání, ředitel prostějovské nemocnice Tomáš Uvízl, představil poslancům zdravotního výboru klady a zápory fungování tohoto i v zahraničí ojedinělého modelu, který na základě zrušení oblastních ředitelství a následné centralizace řízení nemocnic zefektivnil komunikaci mezi pracovišti, výkon a potažmo i kvalitu nabízených služeb. „Našim cílem je poskytovat kvalitní služby spojené s lidským přístupem a efektivním vynaložením finančních prostředků,“ uvedl ředitel prostějovské nemocnice, který dále prozradil: „Plánujeme úpravy neurologického oddělení prostějovské nemocnice, rekonstrukci prostorů pro Centrum sportovní a preventivní medicíny a zejména rozšíření infekčního oddělení. Jednou z priorit je i výstavba oddělení dětské následné péče, která by byla první v republice. „Dětí s nutnou potřebou dlouhodobé přístrojové podpory bohužel přibývá a domácí péče není vždy možná,“ poodhalil ředitel prostějovské nemocnice investiční plány pro nejbližší období. V rámci diskuse měli poslanci možnost hovořit i s předsedou představenstva společnosti AGEL Filipem Horákem, mimo jiné na téma ziskovosti jednotlivých oddělení. „Není to tak, že si vybíráme jen ty nejsladší rozinky z koláče, nemocnice v Šumperku například funguje v původním rozsahu, přestože jde o soukromý objekt, kde nemáme k nikomu žádné závazky. I zde se prostě jen chováme jako zodpovědný vlastník,“ vyvrátil fámu Filip Horák. „Za posledních šest let, kdy nemocnice spravuje společnost AGEL, bylo v zdravotnických zařízeních proinvestováno šestset milionů korun. Dalších osmdesát milionů bude do nemocnic investováno v letošním roce,“ doplnila tisková mluvčí Hana Szotkowská mimo jiné v souvislosti s prohlášením ředitele Tomáše Uvízla, že se ve zdejší nemocnici v žádném případě nechystá k redukci lůžek na žádném z oddělení.

17 zdravotnictvi1Odpoledne už se k výjezdnímu zasedání Výboru pro zdravotnictví připojil sám ministr. „Vždy je dobré vyslechnout náměty, co je potřeba zlepšit ve zdravotnickém systému,“ prozradil Leoš Heger důvod své návštěvy. Ten si mimo jiné osobně pohovořil i se zástupci společnosti AGEL, která dosahuje ve své oblasti zájmu výjimečných výsledků. „Zjistil jsem, jak jim to funguje, jak jsou v zisku, zatímco v jiných krajích jsou nemocnice ve ztrátě. Veškeré poznatky byly velmi zajímavé. Bylo mi také potěšením seznámit se s hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem, se kterým jsem neměl doposud příležitost se setkat. Celý čas bych označil za velmi pracovní,“ okomentoval prostějovskou návštěvu Leoš Heger.

Z Prostějova se delegace přesunula do Olomouce...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...