Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

17 babyboxPřesně v pravé úterní poledne uvedla Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL, do provozu 56. babybox v České republice. Schránka pro odložené děti byla zprovozněna po čtrnácti dnech zkušebního testování, které bylo odstartováno instalací a napojením na monitorovací zařízení. Nový babybox bude sloužit především jako pojistka pro to, aby se odloženým dětem dostalo včas potřebné zdravotnické péče.

V prostějovském okrese bude schránka sloužit především jako pojistka pro to, aby se odloženým dětem dostalo včas potřebné zdravotní péče. Schránka je opatřena návodem na použití v češtině, ruštině a angličtině. Obsluha je velmi snadná. Babybox se nachází na rohu plicního oddělení nemocnice, takže ženy nemusí procházet celým vnitřním areálem a je jim zaručena anonymita. „Jde o třetí babybox v nemocnicích skupiny AGEL v Olomouckém kraji. Babybox už má také Nemocnice Přerov a Šumperská nemocnice, kde byly odloženy už tři děti, i proto jsme se pro babybox v Nemocnici Prostějov rozhodli,“ říká lékařský ředitel Středomoravské nemocniční MUDr. Jiří Ševčík. 

17 babybox1Schránka na odložené děti přišla celkem na 300 tisíc korun a pořídit se mohla hlavně díky příspěvkům dárců. „Nebýt šlechetného daru Nadace Naše dítě Zuzanky Baudyšové, nebyl by babybox v Prostějově. Děkuju, Zuzanko! Samozřejmě, přispěli i místní – TK PLUS, s. r. o. Prostějov, Nadace AGEL, SEMO, a. s. Smržice a další. Děkuju všem místním dárcům! Děkuju společnosti BETON BROŽ, s. r. o., Dědina – Otnice, jejíž majitelé Silvie a Libor Brožovi se rozhodli do budoucna přispět na každý babybox. Děkuju společnosti Chocogastro - Pustiměř, jejíž šéf Pavel Šorm vyrábí speciálně pro každé slavnostní uvedení babyboxu do provozu vynikající čokolády,“ neskrýval svůj vděk dárcům během slavnostního otevření zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Schránky na odložené děti fungují pomocí čidel, která ihned vyrozumí zdravotníky na Jednotce intenzivní péče dětského oddělení, že se dvířka otevřela. Na příjmu se rozezní zvuková a světelná signalizace, takže zdravotníci okamžitě vyrážejí pro miminko. Vnitřek babyboxu navíc snímá videokamera, umístěná ale tak, že člověka který do schránky dítě vloží, nezabírá a on tedy stále zůstává v anonymitě. Policisté po lidech, kteří dítě do schránky bezpečí odložili, již nepátrají. Dítě totiž není ohroženo na zdraví ani na životě, takže se nejedná o trestný čin. „Babyboxy nové generace montujeme už rok, jsou antikorové, dvoukřídlá dvířka se otvírají samočinně po stisknutí jediného zeleně podsvíceného tlačítka a po zatížení speciální vaničky na dně klimatizované bedýnky se aktivací váhového senzoru zcela automaticky zavřou. Dvířka jsou proti kolizi s rukama dárce nebo s tělíčkem děťátka opatřena infrazávorou. Současně jde kabelem signalizace do místnosti stálé služby,“ doplnil Ludvík Hess.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...