Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Předinu prostě nelze přehlédnout. I díky majestátní konstrukci vysílače je tento kopec skutečnou dominantou krajiny mezi Prostějovem a Vyškovem. Předina, kterou lze považovat za geografický střed Moravy, však patří mezi skutečně magická místa. Nikoliv náhodou se tam odpradávna konaly výlety a různá shromáždění. Na tuto tradici určitým způsobem navázali i účastníci cyklovýletu Předinou za poznáním, kteří vyjeli uplynulou sobotu z Otaslavic, kde také odpoledne vyvrcholilo kulturně-sportovním programem v tamní sokolovně. U toho prostě Večerník nemohl chybět!

Na startu akce se v areálu otaslavické sokolovny sešla přesně stovka sportovců skutečně všech věkových kategorií. Jako 101. byl do prezenční listiny dopsán „jakýsi maskot“ všech akcí v obci, který stejně jako všichni ostatní dostal výtečný vdolek od kuchařek z místní základní školy. „Já ale rozhodně nikam nepojedu, v životě jsem na kole neseděl,“ upozorňoval Jaroslav Drábek, který na akci dorazil v dresu pražské Slávie.
Nejmladším účastníkem cyklovýletu byla dvouletá místní rodačka Terezka Zimová, která se svezla na bicyklu svého tatínka, nejstarším pak osmaosmdesátiletý Jaroslav Punčochář z Kelčic. „Na kole jsem začal jezdit až coby důchodce. Ve třiašedesáti jsem vyrazil do Adamova u Blanska a chytlo mě to. Od té doby jezdím pravidelně, rád se účastním Smržického vandru či Smržické šlapky. Pravidelně mě doprovází i mé dvě dcery s rodinami. Do Smržic a zpět přitom jezdím z Kelčic rovněž na kole, takže si výlet vždy protáhnu ještě o dalších šestadvacet kilometrů,“ svěřil se Večerníku Jaroslav Punčochář, jehož vitalitu by mu jistě mohli závidět i muži o několik generací mladší.

Účastníci cyklovýletu se těsně před startem vyfotografovali poblíž památníku místního rodáka a hrdiny druhé světové války Josefa Františka a pak již nebývale dlouhý peloton vyrazil za poznáváním okolních obcí. Z Otaslavic jeho členové zamířili nejprve do Sněhotic a pokračovali do Ondratic, Brodku u Prostějova, Dobrochova, Hradčan-Kobeřic, Vřesovic, Kelčic, aby se po celkem 22,5 ujetém kilometru vrátili zpět do Otaslavic. Mezi cyklisty nechyběl ani starosta Otaslavic, který na cyklovýlet vyrazil celkem podruhé. „Poprvé to bylo před dvěma lety, loni mi do toho vlezla svatba,“ uvedl Marek Hýbl, který za pomoc s organizací poděkoval místním ženám, sokolům i fotbalistům.Cyklisté vyjeli za krásného a slunečného počasí v sobotu 12. května dvě hodiny po poledni. S obavami sledovali tmavé mraky nad Prostějovem, naštěstí  ale nezmokli. „Déšť se nám nakonec jako zázrakem vyhnul. Vše proběhlo velice pohodově, všichni bez problémů dorazili do cíle. Jednotlivé obce k celé akci přistoupily odpovědně a připravily nám báječné občerstvení,“ zhodnotil akci po jejím skončení otaslavický starosta. O žádné prvenství nešlo, primární byl pohyb a společenská zábava. Ta po zdárném dojezdu pokračovala v místní sokolovně, kde byl připraven sportovně-kulturní program.Sportovci nejen z Mikroregionu Předina se po skončení cyklovýletu už mohou těšit na nové biotopové koupaliště, které se aktuálně buduje na místě staré plovárny právě v Otaslavicích. Stavba za celkem patnáct milionů korun by měla být dokončena do začátku letošních prázdnin.




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...