Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Také v letošním roce se naše ZŠ a MŠ T. G. Masaryka v Brodku u Konice zapojila do úklidových prací v přilehlých obcích při příležitosti Dne Země. Žáci a jejich učitelé se stali v pátek 20. dubna součástí celorepublikového projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Hlavním cílem tohoto projektu je uklidit černé skládky a nepořádek. Je to akce dobrovolnická. U jejího zrodu stál Svaz ochránců přírody, a to už v roce 1992. Do úklidových akcí se zapojují lidé ze všech koutů České republiky. Uklízejí školáci, politici, úředníci, skauti, děti z dětských domovů, vysokoškoláci, důchodci, programátoři, lékaři, prodavači, ekologové, turisti, pejskaři, pankáči,… Prostě všichni, na koho si vzpomenete. Uklízí se společně v jeden den. Protože v pátek 13. dubna 2018 zrovna pořádně pršelo, celá akce se na naší Základní škole v Brodku u Konice přesunula o týden později. Žáci uklízeli v obcích Brodek u Konice, Suchdol, Jednov, Labutice, Lipová, Hrochov, Skřípov, Lhota u Konice. Skupinky žáků se sešly se svými učiteli ráno v osm hodin většinou u obecních úřadů, kde na ně čekali páni starostové a paní starostka. Ještě pár důležitých bezpečnostních pokynů, každému účastníkovi rozdat malé občerstveníčko a mohlo se vyrazit do terénu. Za doprovodu paní učitelek a pana učitele všichni žáci pojali tuto akci velmi zodpovědně. A tak se pytle na odpadky brzy začaly plnit všemožným harampádím, které nezodpovědní lidé během celého roku kolem sebe bez rozmyslu odhazovali. Nejčastěji to byly plechovky, papíry, staré hadry, smaltované nádobí, sklenice, pneumatiky atd. Všichni se řídili pokyny vyučujících, pracovali v rukavicích, aby nedošlo k nějakému vážnému poranění. Bezpečnostní vesty byly samozřejmostí. Počasí všem přálo, a tak šla práce hezky od ruky. Někteří žáci po cestě nakoukli do dvorků či zahrad svých spolužáků, aby se podívali na malá, právě narozená mláďátka. Jedna skupinka žáků, která uklízela přímo v Brodku u Konice, si po dobře vykonané práci zahrála na místním hřišti za odměnu fotbálek.
Akce na naší škole měla především za cíl žáky skrze vlastní zážitek poučit o závažnosti problému černých skládek a odpadů v přírodě, oživit témata diskuzí o odpadech a recyklaci, a takto vlastnímu vzniku černých skládek předcházet. Páteční školní akce Ukliďme svět, ukliďme Česko v Brodku u Konice a v přilehlých obcích nebyla jenom o úklidu, vzájemné spolupráci mezi spolužáky, ale i o tom, že všichni zúčastnění kolem sebe poznávali a vnímali krásu probouzející se jarní přírody. Ti, co jednou uklízeli, nepořádek kolem sebe a v obcích dělat snad nebudou. Uvidíme příští školní rok!
Renata Fialová, učitelka ZŠ a MŠ T. G. Masaryka, Brodek u Konice

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...