Dobrý podvečer, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V celkovém součtu již osmadvacátým kláním pokračuje v dnešním lichém vydání seriál PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku. I nadále jsme odhodlaní dívat se na zoubek jak regionálním restauracím, tak místním hostincům a čas od času vám znovu přinést nějaký ten bonus jako tomu v minulosti bylo u návštěvy pizzerie, podniku pro vegetariány, zahradní restaurace, Hanáckých slavností či na konci loňského roku, kdy jsme provedli průzkum vánočních trhů v Prostějově.

Připomeňme si znovu, jaká je historie tohoto projetku, který nezadržitelně míří ke svému třetí jubileu. Vše odstartovaly dvě pilotní části na konci roku 2016, třetí dějství jsme vám přinesli v lednu nadcházejícího letopočtu, načež druhý měsíc roku 2017 vyplnily hned dva díly a v březnu jsme se premiérově vydali k hostincům. Od té doby pokračujeme v pravidelném rytmu střídání, přičemž příjemným oživením se stávají výše zmíněné mimořádné díly.
Čekáme také na vyhlášení avizované čtenářské soutěže a již brzy započne také „NÁVRAT ZPÁTKY“ aneb revize a srovnání míst, které už jsme stačili navštívit. A to bude teprve zajímavé počtení...
Kdo by chtěl znát hodnotitele PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, stačí kliknout na www.vecernikpv.cz a příslušný banner, pod kterým se skrývají potřebné informace i všech sedmadvacet doposud zveřejněných dílů. Teď už ale pojďme hodnotit.

Mezi čtenáři se asi nenajde nikdo, kdo by nevěděl, kde hledat restauraci a vlastně také pivnici, pizzerii a penzion U Chmelů. Všechny tyto činnosti obsáhne rodinný podnik na konci Kostelecké ulice. Vznikl po revoluci z omšelého hostince, jehož nápaditý název Sport si ještě střední a starší generace vybaví. Jméno Sport mnoho jeho hostů nepoužívalo, zato název po původním majiteli „U Kozla“ byl mnohem populárnější a místy se v hovorech Prostějovanů vyskytne dodnes.
Výhodná poloha hostince na trase ze sportovních areálů mu zaručovala slušnou prosperitu i v dobách, kdy to bylo i jeho provozovatelům - zaměstnancům RaJ - vlastně jedno. Poté, co hostinec převzala rodina Chmelova, dostal interiér novou tvář a služby v něm poskytované se vyhouply na úplně jinou úroveň. A drží se již po mnoho let.

Jako osmadvacátý přišel na řadu podnik s názvem: RESTAURACE U CHMELŮ

Než se rozhodnete vstoupit...
Restauraci U Chmelů samozřejmě známe a mnohokrát jsme tento podnik již v minulosti navštívili. Ale jako obvykle se nejprve vžijeme do pozice nenadálého návštěvníka města, který hodlá zajít někam na oběd nebo na večeři a vyhledává informace na internetu.
Webové stránky musíme pochválit - jsou graficky slušně vyvedené a obsahují všechny informace, které potenciální zákazník potřebuje. Může si objednat ubytování (a ví, kolik ho to bude stát) nebo si prohlédnout denní i stálý jídelní lístek. Kromě toho se dočte, že v létě může využít letní zahrádku s grilem nebo čtyři antukové tenisové kurty. Malou vadou na kráse je v některém období pomalá aktualizace, či spíše neaktualizace stránky s akcemi.
Ještě musíme připojit informaci týkající se možnosti u restaurace zaparkovat. Vzhledem k nepoměru mezi prostory restaurace a penzionu s kapacitou parkovací plochy před podnikem zde umístíte své vozidlo, jen pokud máte mimořádné štěstí. Ale velké parkoviště u Víceúčelové haly-zimního stadionu je doslova na dohled, a pokud se nehraje právě utkání, je tam volných míst dost.

Od exteriéru k interiéru
Seriál hodnocení Večerníku se týká především jídla, budeme si tedy všímat především restaurace. Ostatně ubytovat jsme se nepřišli, zahrádka měla teď v zimně zavřeno a pivnice tentokrát nebyla naším cílem.
Do restaurace, která se nachází v levé části budovy, se vchází z chodby. Na vybavení, které nedoznalo změny od převzetí současnými majiteli, je patrná lehká patina, která ale nijak neruší. Interiér působí teple a příjemně, chtělo by se říci zabydleně. Hlavní místnost má kapacitu asi čtyř desítek míst, doprava můžete projít do malého salonku. Barový pult se vším, co k němu náleží, se nachází na konci první místnosti a zabírá celou její šířku.
Při druhé návštěvě v nedělním poledni působilo rušivě nahlas puštěné rádio. Nic proti stanici Rádio Rubi nemáme, i když nejsme jejími pravidelnými posluchači, ale k atmosféře rodinného nedělního oběda se moc nehodila...

Co restaurace nabízí...
Především každý den šest variant v poledním menu při cenách od 100 do 120 korun včetně polévky. Za tuto sumu si můžete vybrat z pěti jídel, šesté je dražší (159 korun) a pro fajnšmekry, například jelení plec s hříbkovou omáčkou nebo candát.
Stálý jídelní lístek obsahuje pět předkrmů v cenách od 42 do 119 korun, dvě polévky za 40 a 49 korun, třináct hlavních jídel od 109 korun za grilovaná kuřecí křidélka po pečenou kachnu nebo filet z candáta za 199 korun. Kromě toho zde naleznete dvě speciality (zvěřinový guláš a pečené jehněčí). Garantujeme vám, že už při čtení jídelního lístku se vám budou sbíhat sliny a výběr bude obtížný.
A to jsme se ještě nezmínili o rozsáhlé nabídce pizzy, napočítali jsme pětadvacet druhů v cenách od 129 do 189 korun.
Pokud jste se zastavili jen „na jedno“, můžete zvolit z oddílu „pochutiny k pivu“ ze sedmi možností, a to od topinky s česnekem za pětikorunu přes klasiku jako tlačenku, tvarůžky, utopence a hermelín až po tatarák za dvě stovky (bez jedné koruny). Nabízený sortiment piva vede Pilsner Urquell, následován Gambrinusem a Kozlem. Víno je jakostní ze Znovína nebo rozlévaná Frankovka a Veltlín.

Jak nám chutnalo...
Pro naši návštěvu jsme si vybrali oblíbenou akci restaurace U Chmelů - zvěřinové hody, na které jsme se chystali již delší dobu a čekali, kdo s nabídkou přijde první. Ostatěn již před několika málo lety jsme tuto akci ve zdejším podniku absolvovali a dodnes vzpomínáme na skvělou šípkovou omáčku nebo nadívanou divokou kachnu.
Interiér restaurace dostal pro „zveřinové“ dny stylovou výzdobu: dvojí paroží a hlavu kance. Pustili jsme se do výběru. Z polévek jsme zvolili silný zvěřinový bujón se zeleninou a nudlemi. A silný (a velmi dobrý) opravdu byl. Předkrm jsme si tradičně rozdělili. Bylo jím tentokrát duo zvěřinových paštik, vkusně ozdobené cibulovou marmeládou, balsamikem a lístky polníčku. Chybu bychom na předkrmu nenašli, ani kdybychom se moc snažili. Jak srnčí, tak kančí paštika byly delikátní a díky tomu, že jsme se o ně podělili, nám zůstalo v žaludku dost místa na hlavní chod.
Další výběr byl vskutku hodně obtížný, protože jídelní lístek připravený speciálně pro tuto akci byl bohatý a skýtal jídla snad ze všech dostupných druhů zvěřiny. Postupovali jsme vyřazovacím způsobem, načež skončili u zaječího guláše a pomalu pečeného srnčího krku. Na kančí kýtu se šípkovou omáčkou se jeden z nás vrátil o tři dny později s manželkou.
Zajíc tak často na jídelníčku nebývá ani při zvěřinových hodech, proto bylo nutné využít příležitost. Guláš byl dobrý, specifická chuť zaječího masa byla kořením doladěna, ale nikoliv přehlušena. Srnčí krk byl velmi delikátní, od kosti se odděloval při pouhém dotyku příborem, chuť masa i šťávy s restovanou cibulí byla dobře vyladěná a bramborová kaše hebká.
K jídlu jsme si objednali sedmičku Zweigeltrebe ze Znovína, které, ačkoliv se nejednalo o pozdní sběr, ale o „obyčejné“ jakostní víno, bylo velmi příjemné a ke zvěřině jako dělané. Stalo se nám to již poněkolikáté, že nás červené víno ze Znovína potěšilo víc, než jsme od něj čekali.
Ještě bychom se mohli zmínit o tom, že na samotný úvod jsme se v jednom z nejmrazivějších dnů letošní zimy zahřáli panákem Staré myslivecké kategorie Reserve z Palírny U Zeleného stromu. Ten nás jednak zahřál a jednak dobře naladil pro to, co po něm mělo následovat.

Kvalita servisu
Jelikož jsme přišli na večeři poměrně brzy, moc nás v restauraci nebylo, i když na většině stolů byly umístěny cedulky Rezervace. Byla nám proto věnována pozornost možná o stupínek větší, než kdyby bylo plno. S postupujícím časem se restaurace plnila. Obsáhlým jídelním lístkem jsme se probírali možná o chvilku déle, než bývá zvykem, byli jsme proto několikrát dotázáni, jestli už si chceme objednat. Když k tomuto důležitému aktu konečně došlo, stačilo se spojit pohledem a servírka stála u našeho stolu. Všechny objednávky byly vyřizovány velmi rychle. Jen u vína bychom dali přednost vinnému lístku před ústní informací o nabídce.

Místo úlevy
Rovněž toto místo se proti době svého vzniku nedočkalo změny, nepyšní se barevně vyladěnými obklady, decentní vůní, tichou hudbou a živými květinami, ale prostými bílými obklady a papírovými ručníky. Ale všechno funguje a je tam čisto.

Shrnutí - celkový dojem
Restaurace, ale i pivnice a pizzerie U Chmelů je podnik mezi prostějovskou veřejností oblíbený a dobře hodnocený. Například na stránkách „Dáme jídlo“ hodnotilo dojem z návštěvy pětačtyřicet návštěvníků a 94 % z nich označilo pojem „skvělé“. Oblíbený je i rozvoz jídel, za který si podnik nic neúčtuje. My jsme se tentokrát zabývali úrovní zvěřinových hodů, možná se tam někdy v létě - až bude v provozu letní zahrádka - vrátíme, abychom zhodnotili i nabídku pizzy, která je pro tento podnik důležitou součástí nabídky. A nutno předeslat, že vrátíme se rádi...

Návštěvu prostějovské restaurace U Chmelů můžeme vřele doporučit. Jídlo vás nezklame, obsluha se snaží, daří se jí obsluhovat rychle a s úsměvem. Věříme, že tomu tak je vždy, nejen v době, kdy jsme se zastavili, abychom zhodnotili, jak se restauraci povedly zvěřinové hody. A ty se opravdu jako každoročně povedly.

4*  (1nejméně - 5 nejvíce)

OSTATNÍ DÍLY NAJDETE ZDE:

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...