Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

03 palenikovaV neděli 20. ledna oslavila stovku nejstarší klientka prostějovského Domova důchodců v Nerudově ulici paní Stanislava Páleníková. Rodačce z Prostějova přišel kromě jejích dvou dcer, tří vnuků a sedmi pravnoučat pogratulovat i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Stanislava Páleníková se v Prostějově narodila 20. ledna 1913, tedy v roce, kdy Thomas Alva Edison objevil způsob synchronizace zvuku a promítaného filmu. Světová premiéra prvního zvukového filmu se však konala až v době, kdy paní Stanislavě bylo čtrnáct let. V roce 1934 se paní Stanislava vdala za o čtyři staršího Josefa Páleníka. S ním prožila celkem třiašedesát let, až do jeho smrti... 

„Společně jsme měli obchod s obrazy na rohu Komenského a Netušilovy ulice. Ten nám ovšem komunisté zabavili a my se na deset let museli z Prostějova přestěhovat do Šubířova. Když jsme se vrátili, dostali jsme ve městě místo našeho velkého bytu jiný, který byl mnohem menší,“ zavzpomínala paní Stanislava.

Kromě záliby ve výtvarném umění byl její muž velký sportovec, léta například trénoval fotbalisty Agrostroje Prostějov. „Mě fotbal nebavil. „Když jsem jednou byla na zápase, celou dobu jsem se místo na hřiště dívala nahoru na hodiny, kdy už bude konec,“ pousmála se oslavenkyně, která se svým manželem vychovala tři dcery. „Bohužel ta nejmladší před týdnem zemřela. Kdybych si ke své stovce mohla něco přát, tak by to bylo to, aby byla stále naživu...,“ posmutněla při vzpomínce na nešťastnou rodinnou událost paní Stanislava, které podle jejích slov v Domově důchodců nic nechybí. „Jsem tu čtyři roky a sestřičky se o nás opravdu pěkně starají,“ reagovala. 

A jaký je její recept na to dožít se tak vysokého věku? „Tak ten vám nedám. Mohu vám říct jen to, že jsem vždycky žila skromně, za ničím se moc nehonila a nikdy se nepřejídala,“ naznačila sympatická oslavenkyně.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...