Příjemnou noc, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

AKTUALIZACE: VIDEO+FOTOGALERIE: Nad tím, co zvládnou prostějovští studenti, zůstává rozum stát, oči přecházejí a ušní bubínky zaléhají. Naplno to opět dokázali při čtvrtečních oslavách Majáles, u něhož byl Večerník jako každým rokem naživo přítomen.

Celkový pohled na bujarý průvod, který po poledni prošel středem města, byl opět famózní a to i přesto, že tentokrát nepřinesl tolik originálních nápadů jako v předchozích letech. Asi největším zklamáním byli zástupci z „reálky“, kteří letos nenavázali na úžasná vystoupení svých předchůdců. Naopak nejpříjemnějším překvapením byli „byznysmeni“ v podání studentů SŠ designu a módy.

Tak jako v posledních deseti letech se studenti slavící v Prostějově svůj květnový svátek sešli v pravé poledne u lázní. Oproti tradici však tentokrát v čele průvodu nešli zástupci školy, z jejichž řad vzešel loňský král Majáles, jímž se stal Ironman z „oděvky“. Čelní místo v průvodu připadlo početnému zástupu studentů G.J.W., kteří představili svůj vodní svět s Jackem Sparrowem, piráty a všelijakou mořskou havětí. Pestrostí masek i jejich tematickou provázaností potvrdili svůj dlouhodobě vysoký standard. Za nimi šli „hipíci ze Švehlovky“ s pozoruhodným květinovým vozidlem, následováni milovníky šedesátých let ze SOU obchodního. Po nich „zdravka“, jejíž studentky zřejmě milují záporáka Jokera z Batmana, mimové ze SOŠPO, majitelé tučných bankovních kont z „oděvky“, milovníci Pomády z RG a ZŠ, zástupci Trivisu a „obchodka“, která jako svého kandidáta na krále představila Michaela Jacksona. Celý průvod pak uzavírali studenti Art Econu, kteří se oblékli ve stylu módy osmdesátých let a CMG v pyžamech. Poté, co veselý had prošel městem, proběhla na nádvoří prostějovského zámku volba krále Majáles. Na tomto místě se tak stalo po pěti letech. Vzhledem k obrovské účasti se zde studenti tísnili tak, že takové sardinky v plechovce by si proti nim musely připadat jako telegrafní sloupy na poušti.

Krále Majáles podpořila i Pamela

Své kandidáty na krále Majáles postupně představila sedmička škol. Odborná porota z řad zaměstnanců prostějovské knihovny z nich pak vybrala krále, kterým se stal kapitán Jack Sparow z Gymnázia Jiřího Wolkera. Ten zaujal nejen díky svému charismatu, ale i početnému doprovodu, jemuž vévodily medúzy, které obdržely i cenu za nejlepší masku. Další plusové body mu určitě přinesla i scénka, která by se mohla jmenovat „O všem, co je na moři, nad mořem, pod mořem a kolem moře“, jejímž vrcholem byl skok pohledné plavčice v rudých plavkách do publika natěsnaného na nádvoří zámku. Nad hlavami davu si to však tato „Pamela“ příliš neužila, po asi dvou tempech šla nekompromisně „pod hladinu“. Cenu za nejlepší scénku si pak zaslouženě odnesli nekompromisní „Vlci z Wall street“ v podání studentů prostějovské „oděvky“.
Korunu pro krále Majáles pak svému nástupci na hlavu posadil Iron man z téže školy. Symbolický klíč od města mu následně předal primátor. „Hlavně žádné plenění a znásilňování, ač vás k tomu váš pan ředitel nepřímo naváděl,“ varoval nového krále Majáles Miroslav Pišťák, čímž narážel na slova ředitele GJW Michala Šmucra, který krátce před ním všem studentům popřál „Máj plný lásky“...

Video Majáles 2015 najdete zde



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...